Za "Makbet" Ateljea 212 aplauzi na otvorenoj sceni 1Glumac večeri: Nagrada "Zoranov brok" po oceni stručnog žirija otišla u ruke Branimira Brstine

Sinoć se u Zaječaru tražila karta više, igrao je glumački ansambl Ateljea 212, matičnog pozorišta Zorana Radmilovića, a publika u dupke punoj Sali pozorišta koje nosi ime poznatog glumca je gledajući Joneskovog „Makbeta“ uživala, smejala se na replike glumaca i aplaudirala tokom predstave.

Utisak je da jedna nagrada za glumca večeri i sinoć bila nedovoljna jer ne bi bilo nezasluženo da se svake večeri delilo i po nekoliko nagrada. „Zoranov brk“ pripao Branimiru Brstini za tumačenje Dankana.

„Makbet“ Ežena Joneska je savremena, univerzalna analiza svih ljudi moći koji se međusobno uništavaju u neprestanoj borbi za vlast, a priča o borbi za vlast nikada se ne završava, jer nijedna vlast nije stabilna ni prosperitetna. Ogoljenost volje za moć, koja se jedina razaznaje u opštoj ideološkoj konfuziji daje aktuelnost ovom komadu i Jonesko, na svoj način tragikomedije apsurda, tumači „Makbeta“ kao opasnu hipertrofiju niskih političkih strasti, koje potpuno uguše razum i postaju svojevrsna giljotina razuma za sve. Rediteljka Anđelka Nikolić je, ambiciozno, pokušala da na tom prividu cirkusa istorije razvije tezu da su svi, pa i u vlasti, smrtni, samo im to spin doktori još nisu dojavili, a poslovično spretni glumci pokušavali su da opravdaju izmeštenost Joneskovog pozorišnog smisla. Mladi partneri, Uroš Jakovljević (Makbet) i Dejan Dedić (Banko, Makol) našli su zajedničku tačku u svojoj igri, i delovali su kao dvojac u istoj borbi, Brstina je kao Dankan bio brz i spretan, duhovit u svim domenima igre, a Anica Dobra, glumica sa odličnim potencijalom za nerealističnu igru, kakva je u delima avangarde apsurda neophodna, bila je to, u svakoj svojoj pojavi Ledi Dankan. Sve pohvale i za Tamaru Dragičević, Vladislava Mihailovića, Ivana Mihailovića, Draganu Đukić, Stefana Radonjića i Dušana Murića. Ipak, samo je jedan glumac večeri i nagrada „Zoranov brok“ po oceni stručnog žirija otišla u ruke Branimira Brstine.

– Jako je velika čast dobiti nagradu koja nosi ime našeg Zorana. Žao mi je što neko od mlađih kolega nije dobio ovu nagradu – kazao je Brstina.

U okviru pratećeg festivalskog programa 25. „Dana Zorana Radmilovića“ pre „Makbeta“ predstavljena je autorizovana biografija „Mira Banjac – Ne daj se“ o kojoj su krajnje emotivno i pohvalno o legendarnoj glumici Miri Banjac govorili autor Tatjana Nježić i Aleksandar Milosavljević, teatrolog. Istovremeno je predstavljen i najnoviji broj časopisa LUDUS.

Večeras se igra poslednja predstava u zvaničnoj konkurenciji festivala i to je „39 stepenika“ Pozorišta „Boško Buha“ iz Beograda. Sutra veče, poslednjeg dana festivala biće saopštene nagrade, a glumci Narodnog pozorišta iz Beogradu u čast nagrađenih igraće komad „Frenki i Džoni“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari