Za obnovu Hilandara 80 miliona dinara 1Foto: Fonet/Ministarstvo kulture

Na sednici Komisije za Hilandar održanoj u Ministarstvu kulture i informisanja usvojen je izveštaj o izvršenim radovima u 2017. godini kao i plan rada za 2018. godinu, navodi se u saopštenju Ministarstva kulture.

Ministarstvo je za 2018. godinu izdvojilo 80 miliona dinara za obnovu manastira Hilandar, koji predstavlja srpsko kulturno nasleđe od neprocenjive vrednosti. Izdvojena suma je za deset miliona dinara viša u odnosu na prethodnu godinu.

Planom rada u 2018. godini predviđeni su nastavak radova na obnovi Belog konaka, radovi na jugozapadnoj strani odnosno rekonstrukcija Trpezarije sa kuhinjom, kao i rekonstrukcija Dohije i Igumenarije sa paraklisom, a slikarsko-konzervatorskim radovima moći da se pristupi nakon završetka arhitektonskih radova na Trpezariji.

Pored ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića kao predsedavajućeg, sednici su prisustvovali članovi Komisije: Danijela Vanušić, pomoćnica ministra za kulturno nasleđe i zamenica predsednika, prof. dr Vladeta Janković, Dimitrije Stefanović, SANU, prof. dr Zoran Rakić sa Filozofskog fakulteta u Beogradu, Zoran Vapa, direktor Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Petrovaradin, Milivoj Ranđić, direktor Zadužbine Svetog manastira Hilandara, Vladimir Trijić iz Narodne biblioteka Srbije, prof. dr Mirko Kovačević, arhitekta, Dragoljub Todorović, arhitekta, Vladimir Bulajić, slikar, Republički zavod za zaštitu spomenika kulture Beograd, Svetislav Nikolić, docent Fakulteta primenjenih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari