Pozorište mladih ovogodišnju nagradu „Boško Zeković“ dodelila je Vladimiru Grubanovu iz Zrenjanina. Nagrada nosi ime dugogodišnjeg upravnika ovog teatra, a dodeljuje se za sveukupan doprinos lutkarskoj sceni. Nagrada mu je uručena sinoć, na završnoj večeri 42. susreta profesionalnih pozorišta lutaka Srbije, u Velikoj sali Pozorišta mladih.


U obrazloženju žirija stoji: „Grubanov je 30 godina kreirao lutkarsku scenu u Zrenjaninu, kao umetnički direktor i direktor. Ponajviše zahvaljujući njemu i njegovom rukovođenju, zrenjaninski lutkari su se afirmisali u zemlji i u inostranstvu, otkrivajući tajne i prezentujući vrhunske domete lutkarske umetnosti, promovišući svoje pozorište, ali i naše lutkarstvo uopšte. Ako imamo u vidu da je zrenjaninska lutkarska scena oduvek bila i dvojezična, tj. da su se radile predstave na srpskom i na mađarskom jeziku, onda je još evidentnija kompleksnost zadatka koji je tri decenije uspešno obavljao Vladimir Grubanov. Osam godina je bio umetnički savetnik međunarodnog festivala pozorišta za decu u Atini. Učestvovao je u osnivanju Međunarodnog festivala za djecu u Kotoru (Crna Gora), kao i međunarodnih festivala pozorišta za decu u Subotici i Kragujevcu. Jedan je od osnivača i stručni konsultant ekološkog festivala pozorišta za decu u Bačkoj Palanci. Svojevremeno je, po preporuci Ministarstva kulture Srbije, konsultovan pri osnivanju lutkarskog pozorišta Kosova i Metohije. Uz to, godinama je bio u predsedništvu Međunarodne asocijacije lutaka (UNIMA), centra u Srbiji, kao i Zajednice profesionalnih pozorišta Vojvodine. Trideset godina je bio u organizaciji Susreta profesionalnih pozorišta lutaka Srbije i inicijator novog Statuta Profesionalnih pozorišta lutaka Srbije i pravilnika rada Susreta, kao najstarije i najznačajnije lutkarske manifestacije u Srbiji.“

Najbolji „Carev slavuj“

Ocenjivačka komisija 42. Susreta profesionalnih pozorišta lutaka Srbije u sastavu: Predrag Bjelošević, književnik, Dejan Penčić-Poljanski, pozorišni kritičar, i Miroslav Radonjić, teatrolog (predsednik), donela je odluku da nagradu za najbolju predstavu dodeli „Carevom slavuju“ Igora Bojovića u režiji Dragoslava Todorovića i izvođenju Pozorišta lutaka „Pinokio“ iz Zemuna. Odluka je donesena većinom glasova, a ovoj predstavi pripala je i nagrada za najbolji tekst, kao i za najbolju režiju. Najbolja scenografija je Blagovesti Vasileve u predstavi „Trapavi zmaj“ Lutkarske scene Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina; a najbolje kreirane lutke načinile su Iva Hadžijeva i Dimana Vidinova takođe za „Carevog slavuja“, nagrada za najbolju muziku pripala je Georgiu Garčovom za predstavu „Ah, taj zmaj“ Pozorišta za decu iz Kragujevca. Dodeljeno je i sedam ravnopravnih glumačkih nagrada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari