Za stvaraoce i sanjare umetničkog Beograda 1

Podsećanjem na 65 premijera različitih žanrova u protekle dve decenije i predstavljanjem trotomne dvojezične – srpsko-engleske monografije Opera i teatar Madlenianum obeležila je večeras svoju 20. sezonu.

– Ocenjena kao „osoben izdavački poduhvat u srpskoj teatrologiji“, monografija o Madlenianumu svedoči kako je tokom dve decenije rada ova umetnika kuća nekadašnju drugu – zemunsku scenu beogradskog Narodnog pozorišta pretvorila najpre u Kamernu operu, a od 2005. i Operu i teatar, kad je posle novog uređenja zgrade, pored muzičko-scenskog počela da neguje i dramski repertoar.

Svečanosti na Velikoj sceni Madlenianuma prisustvovala je i Madlena Cepter, osnivač i vlasnik ove prve privatne opere u Evropi posle Drugog svetskog rata. Ona je u kratkom obraćanju upozorila da „živimo u trenutku kad treba da nam je dužnost da umetnike i muze zaštitimo od svega što može da ih ugrozi“. Monografija o Madlenianumu, kako je naglasila, „posvećena je stvaraocima i sanjarima večno umetničkog Beograda“.

Od prve operske premijere – Čimarozinog „Tajnog braka“ na sceni Madlenianuma izvedeno je 1.275 predstava, više od dve hiljade drugih muzičkih događaja, uz 135 gostovanja u Srbiji i van nje. Broj posetilaca procenjuje se na milion. To je ukratko lična karta 20. godišnjeg rada ovog pozorišta, koji je dokumentarno zabeležen u trotomnoj monografiji. Knjiga je pripremana dve godine, na njoj je radilo 10 autora. Urednik izdanja je književnik i dramski pisac Miodrag Ilić. On je i autor trećeg toma o dramskoj produkciji Madlenianuma, dok je muzičko-scenski repertoar – opere, operete, mjuzikle i balete u drugom tomu obradila Gordana Krajačić, muzikolog i operski kritičar. Prvi tom posvećen je Madleni Cepter, njenom zadužbinarskom radu, kao i samom pozorištu koje osnovala i podigla nedaleko od zemunskog Muhara. Dizajn knjige, čiji je izdavač Cepter buk world (Zepter Book World), osmislila je likovni umetnik Ljiljana Martinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari