Predstojeći Filmski festival u Hamburgu u posebnoj selekciji prikazaće kineske filmove, koji su bili deo programa prošlogodišnjeg, zabranjenog Festivala nezavisnog filma u Pekingu. Iako je prvobitno trebalo da na Festivalu u Hamburgu učestvuju i organizatori Pekinške smotre, oni su u poslednjem trenutku odustali, ali će bez obzira na 11 ostvarenja biti prikazano. Program će nositi ime Nezavisna kineska kinematografija.

„Dobili smo jasne signale od naših kineskih partnera da bi bilo bolje kada se Pekinški festival ne bi pominjao u Hamburgu. Slažemo se sa tim, ali ipak smo odlučili da prikažemo sve sporne filmove“, istakao je Jens Gajger iz organizacije Hamburškog festivala.

Bez obzira na to, brojni kineski autori, koji se u svojim ostvarenjima kritički odnose prema kineskoj stvarnosti, biće gosti ove manifestacije.

Osnovan 2004. godine, Filmski festival u Pekingu godinama je bio stecište nezavisnog kineskog filma. Svako novo izdanje donosilo je probleme sa vlastima, sve dok 23. avgusta prošle godine, Festival nije konačno i zabranjen.

Pre Hamburga, podršku ovoj manifestaciji pružio je i Filmski festival u NJujorku održavanjem sličnog programa – Najbolji filmovi Pekinškog filmskog festivala.

„Jedan od najvažnijih zadataka filmskih festivala jeste da podrže nezavisnu kinematografiju, bez obzira na stavove vlasti“, kaže Gajger.

Filmska manifestaciju u Hamburgu biće održana od 1. do 10. oktobra, a film otvaranje je „Potpuno novi zavet“, premijerno prikazan u Kanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari