Zagrebačka rediteljka snimila film o svom braku s romskim muzičarem s Kosova 1Foto: slobodna zona Promo

Zagrebačka rediteljka Tea Vidović Dalipi deset je godina radila na filmu „Snajka: Dnevnik očekivanja“, koji je prikazan u sklopu ovogodišnjeg 19. izdanja Slobodna zona . Tea je godinama snimala život sa suprugom Mirsadom, romskim muzičarem s Kosova, i njihovom ćerkom Fridom.

Film je dobio nagradu publike na DokuFestu u Prizrenu, a sinoć je premijerno prikazan u Zagrebu, prenosi Index.hr

„Ja sam zapravo privilegovana bela žena u ovom društvu koja o tim stvarima nije promislila, nije imala tog iskustva, ali nekakav suživot s osobom koja to svakodnevno proživljava menja perspektivu. I da, htela sam zapravo na neki način progovoriti o tome i doprineti nekoj promeni u društvu“, rekla je Tea u RTL Direktu opisujući život sa suprugom koji se često nosio s brojnim predrasudama.

Rasizam s kojim se susreću

„Taj rasizam se oseća u kontekstu ostvarivanja određenih prava, nekakvih frustracija s kojima ljudi svakodnevno moraju da žive zato što jesu to što jesu i reakcija društva svakodnevno. Institucionalni rasizam kao možda najteži oblik upravo zato što stvara neku težinu u tome kad moraš ići negde da bi dobio svoja prava. A onda mi možemo pričati do nekakvih ležernih oblika rasizma koji su mini rasizmi i svakodnevni“, dodala je.

„Na Kosovo više-manje odlazimo u posetu porodici, u nekoj smo mikro zajednici pa nismo toliko izloženi društvu… I Hrvatska i Kosovo su neka postratna društva gde je Mirsad kao Rom u tom društvu imao dosta teško iskustvo, ali ‘snajka’ zapravo jeste dosta izražena uloga na Kosovu i postoje određena očekivanja koja su patrijarhalna, očekuje se neko služenje muškarcima koje sam ja odbila“, pojasnila je Tea.
Nagradu ostavila suprugovoj porodici

„Ali, eto, prišle su mi mnoge žene na Kosovu. Imam tu jednu priču da mi je jedna devojka u trenutku kad sam radila taj kratki film, rekla da je ovo zapravo i neka njena priča i da me podržava da radim dalje, tako da me to motivisalo da nastavim.

U Prizrenu na Dokufestu smo dobili nagradu publike, što zapravo jeste neka vrsta podrške i izuzetno mi je drago da se to dogodilo. Ja sam tu nagradu ostavila Mirsadovoj porodici jer u neku ruku i njima to daje neku počast upravo zato što su pripadnici manjinske zajednice u društvu, dodala je.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari