Zaječar: Odložen koncert Jadranke Jovanović, premijera predstave ,,Tajna stare vodenice” pomerena za početak septembra 1Foto: M. S. / Danas

Premijera predstave “Tajna stare vodenice”, koja je u zaječarskom teatru bila zakazana za utorak 18. juna, pomera se za septembar, kada počinje nova pozorišna sezona, a takođe je odložen koncert, Jadranke Jovanović, rečeno je na konferenciji za novinare u zaječarskom pozorištu.

U zaječarskom teatru je održana pres- konferencija na kojoj je  bilo reči o novoj predstavi ,,Tajna stare vodenice“, pozorišnom repertoaru i programu koji se tokom leta planira u Pozorišnom muzeju.

Direktor Ustanove ,,Zoran Radmilović” Vladimir Đuričić obavestio je na početku konferencije prisutne novinare da je muzičko-poetsko veče sa operskom divom Jadrankom Jovanović, zakazano za 19. jun, odloženo, jer se Jadranka razbolela. O novom terminu ovog besplatnog koncerta publika će biti blagovremeno obaveštena.

Đuričić je istakao je da je premijera nove predstave “Tajna stare vodenice” pomerena za početak septembra, kada će otvoriti novu pozorišnu sezonu. U utorak 18. juna biće održana pretpremijera ove epske fantastike, bez publike.

Reč je o jednoj divnoj tin-ejdž komediji, koju su  po motivima teksta Miloša Petkovića, adaptirali i režirali Aleksandar Mihailović i Miloš Cvetković i koja će biti izvedena u vreme kada tinejdžeri, kojima je prvenstveno namenjena, krenu u školu.

Đuričić je zahvalio Aleksandru Mihailoviću, prvaku Narodnog pozorišta u Nišu, koji je nekada bio glumac zaječarskog teatra, čime se u Pozorištu ponose. Ovo je prva Mihailovićeva režija u Zaječaru, ali je direktor izrazio nadu da će saradnja biti uspešna i ubuduće.

Aleksandar Mihailović Miksa je istakao da zaječarsko pozorište doživljava kao drugu kuću, bez obzira što je u Nišu već 20 godina. U pitanju je jedna nov, drugačiji ansambl, mada glumce  poput Nataše Petrović i Miloša Tanaskovića, poznaje od ranije.

Komad “Tajna stare vodenice” je epska fantastika, koja nastaje i traje u vakuumu između dečjeg i večernjeg repertoara.

,,U pitanju je bajkovit pogled na svet sa junacima kao što su Filijas Fog, Šerlok Holms i drugi, koji u sukobu sa Savom Savanovićem pokušavaju da spasu svet. U brutalnom vremenu u kome se ceo svet okrenuo naglavačke, ovakva vrsta komada relaksira i daje nadu da počnemo da živimo u snovima, što je lakše i lepše. Pozorište kao alternative svarnom životu ništa drugo ne treba da uzima kao oružje osim lepotu, čast, poštenje…“ istakao je Mihailović.

Glumac Miloš Tanasković, koji je i predsednik Umetničkog saveta Pozorišta,  zahvalio je Aleksandru Mihailoviću, ističući da je uživao u radu sa Miksom koga smatra za jednog od najboljih glumaca u zemlji.

,,Kada je kolega glumac u pitanju kao reditelj, onda je sve nekako drugačije i lakše i sa puno razumevanja, pogotovo što je Mixa pitom i divan čovek. Radeći sa njim kroz ovaj proces uz sve elemente, mogu da kažem da je utisak celog ansambla lep.”

Umetnički rukovodilac Pozorišta, glumica Nataša Petrović je zahvalila Mihailoviću u ime celog ansambla i u svoje lično ime, jer je rad sa Miksom bio pravo zadovoljstvo. Naglasila je da se poznaju još sa akademije i da su puno toga prošli zajedno i odlično sarađivali u ovom, ali i u drugim pozorištima.

Direktor zaječarskog teatra je istakao da će, zahvaljujuči saradnji sa direktorom Narodnog pozorišta u Beogradu Svetislavom Goncićem, 24. juna zaječarska publika moći da vidi baletsku predstavu. Baletski parovi iz Narodnog pozorišta prikazaće deo baletske umetnosti i razgovarati sa publikom, a predstava će biti besplatna.

Tokom leta u Pozorišnom muzeju u Zaječaru biće priređeno bogato kulturno leto. Biće priređeni brojni programi: male pozorišne forme, koncerti, muzičke večeri,  izložbe likovnih radova, književna dešavanja, filmske projekcije i itd.

Direktor Vladimir Đuričić upoznao je novinare sa repertaorom za narednu pozorišnu sezonu koja počinje u septembru ove godine, a završava se juna 2025.

Istakao je da će ovogodišnji Festival ,,Dani Zorana Radmilovića” otvoriti premijera predstave o Pašiću, koja je mnogo bolja od očekivanog. Rađena je po tekstu drame ,,Neki važan čovek” Željka Hubača koji i režira predstavu. Dramaturg predstave i asistent reditelja je Aleksandar Milosavljević, a u predstavi pored zaječarskih glumaca glumi i prvak drame Dejan Cicmilović, koji je i profesor na pozorišnoj akademiji. Krajem godine počeće rad na predstavi ,,Sveti Sava”, a već po tradiciji tada će biti urađena I novogodišnja predstava za decu. U januaru i februaru 2025. godine radićemo  Nušića, predstavu “Tako je moralo biti”, a nakon toga planiran je i rad na predstavi ,,Čehovljeva soba – sezona druga” u režiji Nikole Zavišića. Takođe sa rediteljkom Anom Radivojević,  koja je i direktorka teatra ,,Madlenijanum”, planiran je rad na predstavi “Deca sa stanice ZOO”, kao i antička drama, najverovatnije Edip, rečeno je na pres-konferenciji u zaječarskom pozorištu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari