Zaječar: Promocija štampanih izdanja „Sterijinog pozorja“ 1Foto: Pozorište Zoran Radmilović

Predstavljen je „Godišnjak pozorišta Srbije“, časopis „Scena“ i tri knjige: „Vođstvo alternativnih pozorišnih organizacija u Srbiji“ Nade Jeftenić, koja je zapravo njena doktorska disertacija, zatim knjiga koja je otvoreni dijalog drame i teatra sa istorijom – „Smeh i suze u raljama istorije“ Ljiljane Pešikan Ljuštanović, koja se duži niz godina bavi proučavanjem pozorišta, i „Između zmaja i njegovog gneva“ Miloša Latinovića, koju dr Miroslav Radonjić, direktor „Sterijinog pozorja“, smatra zanimljivom ne samo za pozorišnu publiku već i za sve ljude koji su zainteresovani za čitanje dobre literature.

„Knjiga Miloša Latinovića sadrži osam eseja i jednu kritiku. Objavljena je u najmlađoj ediciji „Sterijinog pozorja“ – ,,Ekspoziciji“, koja je osmišljena tako da objavljujemo radove onih ljudi koji su u pozorištu prisutni kao teoretičari ali i kao praktičari, dakle, bave se teatrološki i naučno pozorištem, ali su istovremeno i praktičari – dramski pisci, glumci, reditelji…

Miloš Latinović je jedan od naših značajnijih savremenih književnika, prefinjenog stila pisanja, tako da se radi o vrhunskoj literaturi“, rekao je Radonjić. On je ovom prilikom objasnio i da je ,,Godišnjak pozorišta Srbije“ jedinstvena publikacija, rezultat rada dokumentaciono-istraživačkog centra „Sterijinog pozorja“ gde se slivaju svi podaci o našim pozorištima, o repertoarima, igrajućim predstavama, repriznim predstavama, zatim broju gledalaca koji posećuju te predstave, zaposlenima u pozorištima, pozorišnim festivalima. Sadrži i podatke o pozorišnim školama i studentima koji se školuju na tim školama, njihovim ispitnim predstavama, zatim o diplomiranim studentima visokih pozorišnih škola kao i o dva naša zvanična pozorišna muzeja u Srbiji.

„Časopis „Scena“ je nekako fenomen svog vremena jer uspeva svake godine da objavi sve priloge u 4 broja, zahvaljujući redakciji i „Sterijinom pozorju“ koje se trudi da pronađe sredstva da imamo teatrološki niz koji je neophodan za jedan živ pozorišni život kakav želimo svi da imamo, jer ,,Scena“ u svojim rubrikama ima različite poglede na pozorište. Nikada se ne skrivamo iza jednog pogleda ili jednog mišljenja. To je časopis koji vrlo jasno prati šta se dešava na pozorišnoj sceni i šta se dešava u pozorišnom životu i zbog toga smo morali neke rubrike da promenimo, neke da oživimo, da vratimo neke ljude koji su nam značajni da se prilagodimo i vremenu u kojem živimo. Od prošle godine ponovo dodeljujemo svoju nagradu. Na kraju godine sledi novi izbor i on će biti publikovan na početku sledeće godine. Ovo je zaista relevantna anketa zato što se radi u saradnji sa Udruženjem pozorišnih kritičara i teatrologa“, rekao je, pored ostalog, glavni i odgovorni urednik časopisa „Scena“ Miloš Latinović.

Informacije o svim izdanjima mogu se naći na sajtu „Sterijinog pozorja“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari