Zaječarska „Čučuk Stana“ u Donjem Milanovcu 1Foto: J. B. K.

Stana Plještić iz krajinskog sela Sikole, poznatija kao Čučuk Stana i druga žena hajduk Veljka Petrovića, sinoć je „oživela“ na sceni Centra za kulturu i obrazovanje u Donjem Milanovcu, zahvaljujući Nataši Petrović, glumici Narodnog pozorišta Timočke krajine „Zoran Radmilović“ iz Zaječara.

Monodrama „Čučuk Stana – Srpkinja i Grkinja“ rađena po tekstu i u režiji Željka Hubača, izvedena je u Donjem Milanovcu u okviru programa obeležavanja 50 godina od potapanja starog Milanovca zbog izgradnje HE „Đerdap 1“ i preseljenja na sadašnju lokaciju. Ova predstava nije slučajno izabrana jer je Čučuk Stana  hajduk Veljka upoznala u Poreču, preteči današnjeg Donjeg Milanovca.

Nataša Petrović je suvereno vladala scenom i oživela prvu srsku feministkinju, kako kaže autor teksta i reditelj Željko Hubač. Za pedesetak minuta trajanja provela je publiku kroz život žene koju oženjeni muškarac oženi sa 15 godina, koja prvi put ostane udovica sa 18, a drugi put sa 24 godine ostane i bez muža i bez otadžbine. I Grci i Srbi su joj obećavali da će biti zbrinuta, ali to nisu ispunili. Glumica Nataša Petrović smatra da je Čučuk Stana bila ne samo heroina svoga vremena, već  ovog u kome živimo.

– Pronašla sam sebe u toj Čučuk Stani koja je malena, ali herojski nosi sve sa sobom i ne da se bez obzira na sve nedaće koje su je zadesile tokom života. Smatram da i dan danas postoje takve jake žene koje mogu mnogo da podnesu – ocenila je glumica zaječarskog pozorišta.

Sva raspoloživa mesta, broj posetilaca bio je ograničen u skladu sa propisanim protivepidemijskim merama, sinoć su bila popunjena što pokazuje da su se Donjomilanovčani uželeli pozorišta. Sa prestankom rada amaterskog pozorišta u okviru KUD „Lepenski Vir“ Donji Milanovac, a tome ima desetak godina, pozorište je postalo retkost u ovoj varoši na Dunavu. Najmanje dvadeset godina pozorište „Zoran Radmilović“ nije gostovalo u Donjem Milanovcu i stoga raduje spremnost direktora zaječarskog teatra Vladimira Đuričića da uspostavi saradnju sa ovdašnjom ustanovom kulture i da pozorišna gostovanja budu češća. Kako za najmlađu publiku, tako i za starije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari