"Ni najstariji Zaječarci ne pamte da je manje publike bilo nego sinoć": Kako je izgledalo prvo veče 57. Gitarijade u Zaječaru (FOTO) 1Foto: Miljko Stojanović / Danas

Prvo veče 57. Gitarijade u Zaječaru, zaboraviće kako organizatori, tako i malobrojna publika. Svega par stotina ljubitelja roka okupilo se na prvoj polufinalnoj večeri u Zaječaru.

Ni oni najstariji Zaječarci ne pamte da je manje publike bilo na Gitarijadi, nego sinoć. Porede je sa čuvenom Gitarijadom koja je bila održana na Popovoj Plaži u Zaječaru, kada je tadašnji ali i sadašnji gradonačelnik “eksperimentisao” sa lokacijom održavanja.

“Ni najstariji Zaječarci ne pamte da je manje publike bilo na Gitarijadi. Ovo je bruka i sramota. Gitarijade su nekada bile drugačije”, kazao je jedan stariji ljubitelj roka.

Među malobrojnom publikom provejavalo je mišljenje da izbor bendova nije dovoljno dobar da bi privukao publiku, ali najupečatljiviji komentar dao je jedan Zaječarac na društvenoj mreži Fejsbuk, da postoji način da se publika vrati na Gitarijadu.

"Ni najstariji Zaječarci ne pamte da je manje publike bilo nego sinoć": Kako je izgledalo prvo veče 57. Gitarijade u Zaječaru (FOTO) 2
Foto: Miljko Stojanović / Danas

“Dovedite Desingericu, pa da vidite koliko će ljudi doći”, glasio je komentar.

Takođe, boks za novinare izgledao je pristojnije, tako da su naše prošlogodišnje sugestije urodile plodom.

Na arheološkom lokalitetu Feliks Romulijani sinoć je svečano  otvorena 57. Gitarijada, najstarija rok-manifestacija u Evropi. Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić predao je ključ grada ovogodišnjem rokonačelniku Roniju Romeru, pevaču Iz Čilea, koji je bio vokalni solista čuvenih bendova: Elegant Weapons, Lords of Black, Rainbow…

"Ni najstariji Zaječarci ne pamte da je manje publike bilo nego sinoć": Kako je izgledalo prvo veče 57. Gitarijade u Zaječaru (FOTO) 3
Foto: Miljko Stojanović / Danas

Gradonačelnik Ničić je istakao da je Gitarijada manifestacija kojom se Zaječar ponosi i po kojoj se prepoznaje. On je podsetio da je ideja o uvođenju rokonačelnika, koji će tokom trajanja Gitarijade simbolično voditi grad, potekla od legendarnog Bore Đorđevića, koji je bio prvi rokonačelnik 2012. godine. Bora se ovih dana bori za život i Ničić mu je, u ime svih prisutnih, poželeo da pobedi bolest.

Romero je istakao da mu je velika čast što je izabran za rokonačelnika Gitarijade i  što će nastupiti u Zaječaru sa svojim bendom. Otvaranju 57. Gitarijade prisustvovao je i državni sekretar u Ministarstvu kulture Republike Srbije Lav Grigorije Pajkić.

Prve festivalske večeri 57. Gitarijade na Kraljevici su nastupili demo bendovi: „Red Danger“, „Riverside bend“, „Ascend“  i „Internaut“ kao i prošlogodišnji pobednici – bend „Promonael“. U revijalnom delu nastupili su „Keops“, „Jelusick“ i „Divlje jagode.

"Ni najstariji Zaječarci ne pamte da je manje publike bilo nego sinoć": Kako je izgledalo prvo veče 57. Gitarijade u Zaječaru (FOTO) 4
Foto: Miljko Stojanović / Danas

Na platou u podnožju Kraljevice, da li zbog letnjeg pljuska ili već iz navike da se demo bendovima ne poklanja dovoljno pažnje, neafirmisani bendovi iz Beograda, Niša i Leskovca nastupili su pred oko dve stotine gledalaca.

Grupa Keops „podigla“ na noge malobrojnu publiku Gitarijade

Nastupom prošlogodišnjih pobednika završen je tamičarski deo prve festivalske večeri 57. Gitarijade, nakon čega je usledio koncert benda iz Rijeke „Keops“.

Riječki metal bend „Keops“ koji već godinama uživa simpatije hrvatske, ali i evropske publike, otvorio je revijalni program prve polufinalne večeri 57. Zaječarske Gitarijade.

"Ni najstariji Zaječarci ne pamte da je manje publike bilo nego sinoć": Kako je izgledalo prvo veče 57. Gitarijade u Zaječaru (FOTO) 5
Foto: Miljko Stojanović / Danas

Energični nastup protresao je okupljenu publiku, a sa svakom numerom popularni riječki bend isijavao je sve veću količinu pozitivne energije, nedvosmisleno pokazujući rešenost da osvoje srca publike koja se okupila u podnožju Kraljevice.

Riječki metal bend „Keops“ simpatije hrvatske publike osvojio je je svojim debitantskim albumom 2012. godine, a uspon na sceni nastavili su albumom „Lice sudbine“. Njihov najnoviji album „Road to perdition“ koji je izašao 2022. godine označio je početak osvajanja evropskog muzičkog tržišta.

Bruno Mičetić i Zvonimir Špacapan, članovi benda, na konferenciji za novinare koja je prethodila njihovom nastupu iskazali su da im je veliko zadovojstvo što su u prilici da po prvi put nastupaju na čuvenoj Zaječarskoj „Gitarijadi“.

"Ni najstariji Zaječarci ne pamte da je manje publike bilo nego sinoć": Kako je izgledalo prvo veče 57. Gitarijade u Zaječaru (FOTO) 6
Foto: Miljko Stojanović / Danas

„Bend je sa radom počeo u Rijeci, mi se svi sećamo benda Džersi koji je bio pobednik Zaječarske Gitarijade  davnih dana, tako da nam je drago da smo ovde možemo predstaviti naš poslednji album, ali i nove stvari”,  kazali su Bruno Mičetić i Zvonimir Špacapan članovi riječkog benda „Keops“.

Članovi benda „Keops“ naglasili su da su festivali kao što je Zaječarska Gitarijada jedno veliko iskustvo za neafirmisane bendove, koji učešćem u takvim festivalima dobijaju priliku da nastupe na velikoj bini i pred publikom.

„Situacija u Hrvatskoj sa bendovima je jako dobra, imamo puno dobrih bendova, međutim u Hrvatskoj je upravo nedostatak ovakvih festivala. U Hrvatskoj ima puno festivala koji su orijentisani na alternativnu muziku, na elektroniku, na takve neke momente, koji su produkcijski kao festivali stvarno otišli jako napred, međutim fali dobrih metal ili rok festival”, kazali su članovi grupe „Keops“.

"Ni najstariji Zaječarci ne pamte da je manje publike bilo nego sinoć": Kako je izgledalo prvo veče 57. Gitarijade u Zaječaru (FOTO) 7
Foto: Miljko Stojanović / Danas

Na konferenciji za štampu energični Riječani najavili su novi album koji će svetlost dana ugledati već ove jeseni, kao i nastup na Baltik Metal festivalu koji se očekuje naredne godine.

U nastavku prve polufinalne večeri, publiku su zagrejali grupa Jelasick i na kraju večeri Divlje jagode.

Večeras je na programu rok festivala Gitarijada drugo polufinale demo bendova, uz nastup Queen Sensation, grupe Van Gogh i Firewinda.

"Ni najstariji Zaječarci ne pamte da je manje publike bilo nego sinoć": Kako je izgledalo prvo veče 57. Gitarijade u Zaječaru (FOTO) 8
Foto: Miljko Stojanović / Danas

Podsećamo, i ove godine, otvoren je tradicionalni Rok kamp u gradu na Timoku.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari