Zaječarski teatar otvara sezonu: Prva premijera u pozorištima u Srbiji 1Foto: Pozorište Zoran Radmilović

U zaječarskom teatru, jedinom profesionalnom pozorištu u Timočkoj krajini, večeras će biti igrana prva premijera profesionalnih pozorišta u Srbiji od početka pandemije.

Publici, koje će biti manje nego inače, a u skladu sa propisanim merama bezbednosti, buće predstavljen nagrađivani komad dramaturga Željka Hubača „Bliži nebu“ koji je na scenu postavio sam autor kome je inače ovo četvrta režija u profesionalnim pozorištima u Srbiji.

– Drago nam je da možemo odmah da održimo ritam, da ne moramo sada da se zagrevamo i polako se vraćamo u neku radnu temperaturu. Radna temperatura je tu, glumci su spremni, tehnika je spremna, scena je spremna i očekuje nas premijera jedne kamerne predstave koja je vrlo interesantna – kazao je najavljujuću premijeru na konferenciji za novinare umetnički rukovodilac pozorišta Miloš Đuričić.

Zaječarski teatar je početkom marta krenuo sa pripremom Hubačevog komada, ali je probe prekinulo vanredno stanje uvedeno zbog pandemije. Hubač u predstavi Bliže nebu na scenu donosi sudar dva sveta u Neuropsihijatrijskoj klinici u Topnici kod Niša.

Na suprotstavljenim stranama su novopridošlica, univerzitetski profesor Čortarović i grupa lokalnih pacijenata. Prema rečima teatrologa Svetislava Jovanova, Čortarović uspeva da u svakome od svojih sabesdnika, pacijenata, podstakne iluziju kako se izgubljeni, oteti ili protraćeni normalni „život“ može vratiti ne spoznajom, već osvetom i razaranjem, čime se njegov lik izdiže do nivoa sjajno okarketrisanog ledenog provinsijskog Mefista, a komad postaje nadasve aktuelan.

U komadu Bliže nebu igraju Zoran Karajić kao gost, Vujadin Milošević, Miloš Tanasković, Gabrijel Bećarević, Branislav Mijatović, Vikorija Arsić, Ana Bretšnajder i Predrag Grbić.

Prema rečima direktora Narodnog pozorišta Timočke krajine „Zoran Radmilović“ – Centar za kulturu Vladimira Đuričića u ovoj će se ustanovi pridržavati svih propisanih mera za zaštitu od korona virusa.

– Od toga da u sali pozorišta imamo svega do 150 gledalaca, u sali Kulturnog centra u Kotlujevcu do 100, do držanja fizičke distance i primene svih sanitarnih mera – navodi Đuričić dodajući da će zaječarsko pozorište večeras otvoriti 75. sezonu zaječarskog pozorišta premijerom komada Bliži nebu Željka Hubača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari