Zaječarski teatar sa dve predstave na 57. Festivalu "Joakim Vujić" 1Foto: Zaječarsko pozorište

Uspeli smo da u prethodnih nekoliko godina teatar vratimo na mesto koje mu pripada i izvedemo ga iz ozbiljne produkcijske krize u koju je zapao što se tiče učešča na festivalima i rejtinga u zajednici profesionalnih pozorišta Srbije, pa će tako i na Festivalu „Joakim Vujić“ zaječarsko pozorište  biti prisutno posle sedam godina.

To je rekao novinarima direktor zaječarskog pozorišta „Zoran Radmilović“ Vladimir Đuričić najavljujući učešće ovog teatra na 57. Festivalu profesionalnih pozorišta Srbije “Joakim Vujić“, koji će od 23. do 30. septembra biti održan u Leskovcu. Festivalska publika „Joakima Vujića“ gledaće Antigonu  Sofokla, u adaptaciji i režiji Nenada Todorovića koja je rađena u koprodukciji Narodnog pozorišta Timočke krajine „Zoran Radmilović“ i Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici, kao i komad  „Bliži nebu“ autora i reditelja Željka Hubača.

Koprodukcija Narodnih pozorišta Prištine i Timočke krajine je i u zvančnoj selekciji pozorišnog festivala antičke drame „Viminacijum Fest“ na antičkom lokalitetu kod Kostolca, gde će biti odigrana 24.avgusta.

– Zaječarska  premijera te predstave biće 22. avgusta na Romulijani, tako da ćemo ove godine očuvati našu priču predstavljanja antike na kasnoantičkom lokalitetu Felix Romuliana, a narednih godina planiramo da tamo obnovimo ili postavimo sasvim novi festival antičke drame.U godini jubileja mnogo šta nas je omelo da se predstavimo publici, ali nismo sedeli besposleni nego smo napravili iskorake na mnogim poljima – istakao je Đuričić.

Iako su ove godine pripremili četiri predstave nijednu, zbog nepovoljne epidemiološke situacije nisu igrali pred publikom.

Uz Lepoticu Linejnu  Martina Makdone, u režiji Janka Cekića, tu su i Lepotica i zver  po tekstu i u režiji Željka Hubača, Pokondirena tikva Jovana Sterije Popovića u adaptaciji i režiji Olivere Viktorović Đurašković i Emilija Galoti Efraima Gotholda Lesinga u režiji Tare Manić.

Na repertoaru zaječarskog teatra su i predstave Idem u lov Žorža Fejdoa, u adaptaciji i režiji Spasoja Milovanovića, zatim Bliži nebu po tekstu i u režiji Željka Hubača, Кazabalkan koju je po motivima teksta Gorana Stefanovskog adaptirao i režirao Irfan Mensur i monodrama Čučuk Stana – Srpkinja i Grkinja autora i reditelja Željka Hubača.

Do kraja godine u planu su još dve predstave: Narodni poslanik Branislava Nušića, u adaptaciji Nataše Ilić i Miloša Jagodića i režiji Miloša Jagodića i Don Žuan se vraća iz rata u adaptaciji i režiji Irfana Mensura. U planu je da u septembru nove predstave budu igrane za publiku – ističe direktor zaječarskog pozorišta koji je današnju konferenciju za novinare iskoristio i za najavu pozorišnih festivala koji se tradicionalno održavaju u Zaječaru.

– Trideseti jubilarni Festival „Dani Zorana Radmilovića“ počeće 16. oktobra i trajaće osam dana. Radimo na tome da Festival bude lep i dobar, sa kvalitetnim predstavama i pratećim programom, kako bi publika uživala“,  dok će 11. Međunarodni pozorišni festival za decu „ZajeČAR“ ove godine biće održan u novembru – kazao je Đuričić dodajući da će oba festivala sa 1,25 miliona dinara finansijski  pomoći Ministarstvo kulture i informisanja.

Kako se danas čulo, ove će godine biti organizovana Filozofska škola „Felix Romuliana“, kao i Likovna kolonija „Gamzigrad“ koja je prošle godine izostala zbog pandemije korona virusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari