Zaječarsko pozorište: Ovacije za "Đelem, đelem" 1Foto: Zaječarsko pozorište

Sinergija između zaječarskog pozorišta i Duštva Roma u Zaječaru nagrađena je aplauzima na otvorenoj sceni i ovacijama na premijeri dramsko-lutkarske komedije Đelem, đelem odigranoj u pozorištu „Zoran Radmilović“.

Život romske čerge u stara vremena oživeo je na pozornici zahvaljujući tekstu Žora Ivanova koji je predstavu i režirao i glumi članova Društva Roma Zaječar. S obzirom na činjenicu da su glumci naturščici, da nemaju glumačkog iskustva, ovaj bugarski reditelj priznaje da je strahovao  kako će sve izgledati.

S uspehom je međutim, upotrebio njihov prirodni talenat, te rezultat nije izostao, što potvrđuju i reči direktora zaječarskog teatra, Vladimira Đuričića.

– Rezultat  je mnogo bolji od očekivanog, jer je ŽoroIvanov kao stari majstor scene izvukao maksimum od amatera, tako da oni koji ih ne poznaju misle da su profesionalni glumci.- kaže Đuričić.

Predstava Đelem, đelem jedinstven je primer u Srbiji da pripadnici romske populacije rade predstavu u profesionalnom pozorištu, a kako navodi predsednik Društva Roma Zaječara  ova predstava ima ogroman značaj za romsku zajednicu. Uskoro će  predstava Đelem, đelem biti igrana i van Zaječara, budući da su već ugovorena gostovanja ne samo u Srbiji ,već i u inostranstvu.

Inače, premijerom ove predstave u Zaječaru je započeo Festival romske kulture i tradicije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari