Slavni francuski reditelj Žak Odijar biće gost 9. Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala Kustendorf, koji će biti održan od 22. do 27. januara na Mokroj Gori, saopštio je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Ministarstvu kulture i informisanja osnivač i umetnički direktor festivala Emir Kusturica.

Prošlogodišnjem kanskom laureatu Odijaru biće posvećen program retrospektiva velikana, u okviru koga će biti prikazani njegovi filmovi: „Prorok“, „Čitaj mi s usana“, „Otkucaj koji je moje srce preskočilo“ i „Diskretni heroj“, dok će „Dipan“, za koji je prošle godine dobio Zlatnu palmu, biti deo selekcije Savremene tendencije. Na Mokru Goru ponovo dolazi italijanski reditelj Mateo Garone („Gomora“, „Rijaliti“), koji će na Kustendorfu predstavi svoj novi film „Priča nad pričama“. Film je snimljen na osnovu slavnih priča Đambatista Bazilea, a na Mokru Goru dolazi i jedan od glavnih glumaca – Tobi Džouns („Igre gladi“, „Kapetan Amerika“). Među gostima su i rumunski reditelj Korneliju Porumboju, nagrađen priznanjem selekcije Izvestan pogled u Kanu za ostvarenje „Blago“, kao i kineski autor Đia Žangke („Planine mogu da odu“). Pobednik Kustendorfa 2009. Koki Hasei na Mokru Goru se vraća sa svojim debitantskim dugometražnim igranim filmom „Blanka“, za koji je dobio dve nagrade u Veneciji. Na festival bi trebalo da dođe i argentinski reditelj i producent Pablo Trapero („Lešinar“, „Lavlja jazbina“), a biće prikazan i poslednji film Paola Sorentina „Mladost“, koji će predstaviti producent ostvarenja.

Prema rečima Emira Kusturice, festival će i ove godine otvoriti i zatvoriti aktuelni ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac.

– Kustendorf je jedinstveni festival u Evropi i svetu, jer predstavlja sentimentalno putovanje u budućnost. To je jedino mesto gde se mladi autori susreću sa svojim idolima i mogu da im prikažu svoje filmove, ali i gde se najvažniji svetski autori susreću sa mladim rediteljima i mogu videti u kom će smeru dalje da se razvija njihov rad i kinematografija – kazao je Tasovac.

U okviru takmičarskog programa 17 filmova mladih reditelja iz Bugarske, Kine, Hrvatske, Mađarske, Islanda, Meksika, Palestine, Rusije, Srbije i Španije, po izboru selektorke Dunje Kusturice, nadmetaće se za Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje. Ovo je, kako je istakao Kusturica, plodonosna godina za domaći film, tako da najviše ostvarenja ima upravo iz Srbije, a primetan je i veći broj ženskih autora, što je, inače, svetska tendencija.

O nagradama će odlučivati žiri koji čine: Mažida Abdi, filmska producentkinja i autorka dokumentarnih filmova iz Etiopije, i Hoze Ibanjez, filmski producent iz Argentine, dok će treći član biti uskoro poznat. Nagradu za najbolju fotografiju „Vilko Filač“ ove godine će dodeliti direktori fotografije Dijan Baratje i Ištvan Borbaš.

Mladi autori, koji će se naći na Mokroj Gori, slušaće i predavanje Tjerija Fremoa, selektora i umetničkog direktora Kanskog festivala, a na Kustendorfu će ponovo biti i direktorka Britanskog filmskog instituta Amanda Nevil. Poseban segment programa Retrospektive velikana biće posvećen iproducentu Karlu Baugartneru, koji je preminuo prošle godine. Tim povodom će Emir Kusturica, koji je sa Baugartnerom sarađivao na filmovima „Podzemlje“ i „Crna mačka, beli mačor“, održati predavanje o njemu. Kusturica će govoriti i o češkom autoru Františeku Vlačilu, a biće prikazan i njegov film „Adelhajd“.

Što se tiče muzičkog programa, svake večeri nakon projekcija i radionica biće održavani koncerti. Ove godine nastupiće: Partibrejkersi, Kolja i Grobovlasnici, jermenska rege i ska atrakcija Reinkarnejšn i moldavski trubač Adam Stinga.

Rakete i guske na otvaranju

Otvaranje Kustendorfa redovno prate neobični performansi, poput donošenja crvenog tepiha i vuka koji njime šeta, slobodne interpretacije atentata na Franca Ferdinanda, sahranjivanje američkih blokbastera i sl. Ove godine Emir Kusturica najavljuje da će biti „postavljanja raketa“, ali i gusaka u velikom broju, koje prate njegov novi film, ali i plakat za ovogodišnje izdanje festivala.

„Na mlečnom putu“ u poodmakloj fazi montaže

Upitan da li će njegov novi film „Na mlečnom putu“, u kojem glavnu ulogu igra Monika Beluči, biti završen do Kanskog festivala, Emir Kusturica kazao je da ovo ostvarenje u poodmakloj fazi montaže.

– Imamo probleme sa CGI tehnologijom i izbacivanjem nekih detalja. Fali nam još nekih desetak dana snimanja u studiju, ali bi trebalo da stignemo za Kan ovaj put – kazao je reditelj.

Bolje vam je u Srbiji ako dođe Džoni Dep

Festival Kustendorf održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja. Ivan Tasovac nije precizirao o kojoj novčanoj sumi je tačno reč.

– Januar je mesec konkursa. Tek kada oni prođu, znaćemo koliko će novca biti za Kustendorf. Ovaj festival otvara kulturnu godinu u Srbiji ali i novu rolnu srpskog filma. Izdvojeno je 500 miliona dinara za snimanje novih filmova, a Filmski centar Srbije je nakon izbora novog direktora (Bobana Jevtića) intenzivirao zajednički rad sa Ministrastvom kulture, grupacije za kinematografiju i svih strukovnih udruženja – kazao je ministar.

Emir Kusturica je dodao da je za devet godina postojanja festivala „svaki izveštaj podnesen i svaki dinar pravdan“.

– Na Kustendorf dolaze najveća i najvažnija imena sveta filma. Gajimo film kao u obdaništu, a gosti dolaze sa svih strana sveta. Mogu da potvrdim da vam je bolje u Srbiji ako dođe Džoni Dep nego ako ne dođe, ako dođe Džim Džarmuš nego ako ne dođe, ako dođu braća Darden nego ako ne dođu – napomenuo je Kusturica, dodajući da je najskuplji deo festivala okupiti takav broj ljudi na tako neobičnom mestu, zbog čega je Kustendorf posebna manifestacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari