benoa žako i žak doalonFoto: Marechal Aurore/ABACA / Abaca Press / Profimedia / Valery HACHE / AFP / Profimedia

Reditelji Benoa Žako i Žak Doalon privedeni su u Francuskoj u ponedeljak radi ispitivanja oko optužbi za seksualno uznemiravanje.

Novinar kuće AFP video je kako Žako i Doalon stižu u jednu policijsku stanicu u Parizu u društvu svojih advokata.

Glumica i rediteljka Džudit Godreš je formalno optužila Žakoa za silovanje, a Doalona za seksualni napad kada je bila maloletna, što obojica poriču.

Ona je opisala kako je Žako bio u vezi sa njom kada je imala 14 godina, u periodu od 1986. do 1992. godine, a kako ju je Doalon zlostavljao na setu jednog od svojih filmova.

Njihovi advokati napomenuli su da nije potrebno privođenje radi svedočenja, jer obojicu treba smatrati nevinim dok se ne dokaže suprotno.

Džulija Minkovski, advokatica Žakoa, rekla je da će njen klijent „konačno imati šansu da se izrazi pred sudom“.

Mari Doze, advokatica Doalona, rekla je da postoji legalni kriterijum po kome bi on trebalo da bude u pritvoru 36 godina nakon navodnog incidenta.

Godreš je na svom Instagram nalogu napisala da je duboko ganuta činjenicom da je policija konačno privela dvojicu reditelja.

„Plaćem… od svega ovoga… ne znam da li imam snage ali imaću je. Imaću je… zbog nje“, napisala je i stavila svoju fotografiju iz vremena kada je bila tinejdžerka, sa 25 godina starijim Žakoom pored sebe.

Francuska filmska industrija je pod lupom da je dugo prikrivala zlostavljanje, nakon što je niz optužbi isplivao na površinu u poslednje vreme.

Tu su optužbe protiv 75-godišnjeg Žerara Depardjea, ali i mnoge druge, a Godreš je postala svojevrsni glas pokretač francuskog #MeToo pokreta.

Nakon njemog apela za telom koje bi nadgledalo filmsku industriju, parlament je u maju izglasao da se stvori komisija koja će istraživati seksualno i nasilje na osnovu polne diskriminacije u filmskoj industriji i drugim kulturnim sektorima.

Izvor: The Guardian

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari