Zamenica direktorke Zavoda: Verujem da će Generalštab preživeti i ovo bombardovanje 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/DS)

Zamenica direktorke Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Estela Radonjić Živkov izjavila je danas da ne očekuje odogovor na pismo koje su stručnjaci tog zavoda prošle nedelje uputili državnim zvaničnicima, u kome se protive ukidanju statusa spomenika kulture sa zgrade nekadašnjeg Generalštaba u Beogradu.

„Nažalost, iskustvo me je naučilo da se ne nadam ničemu dobrom. Ne verujem da će vlast uvažiti stav struke, ali verujem da će Generalštab preživeti i ovo bombardovanje“, rekla je Radonjić Živkov za Novi magazin.

Prema njenim rečima, ukoliko Generalštab izgubi taj status, „više ni jedan spomenik nije zaštićen“.

„S kojim argumentom ćemo štititi spomenike na Kosovu i Metohiji ako svetu pokažemo da ih ne možemo sačuvati ni u srcu Beograda“, dodala je ona.

Navela je da Zakon o kulturnom nasleđu jasno kaže da se kulturno dobro može brisati iz registra u izuzetnim slučajevima, ako je „uništeno ili nestalo, odnosno ako je izgubilo svojstva“ zbog kojih je utvrđeno za nepokretno kulturno dobro, ali da to nije slučaj kada je u pitanju Generalštab.

„Planirana izgradnja na širem prostoru Generalštaba podrazumeva brisanje ili značajno menjanje četiri odluke o utvrđenim nepokretnim kulturnim dobrima bez ikakvog pravnog osnova“, kazala je zamenica direktorke Zavoda.

Upitana šta se dešava u Zavodu, nakon što je direktorka podnela ostavku zbog navodnih pritisaka da skine zaštitu sa nekadašnjeg Generalštaba, Radonjić Živkov je navela da ih nije kontaktirao niko ni iz vlade Srbije, ni iz ministarstva kulture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari