Započeli konzervatorski – restauratorski radovi na utvrđenju Mora Vagei 1Fotografije sa lokaliteta Mora Vagei - izvođenje radova; autor Gordan Janjić

U blizini sela Mihajlovac u negotinskoj opštini nalazi se arheološko nalazište Mora Vagei sa ostacima utvrđenja izgrađenim krajem 3. i početkom 4. veka naše ere koje se nalazilo na rimskom putu Egeta – Akvis.

Ovih dana je na lokalitetu Mora Vagei vrlo živo jer su u toku konzervatorsko – restauratorski radovi na arhitektonskim strukturama kasnoantičkog utvrđenja. Istoimeni projekat sa pet miliona dinara podržalo je Ministarstvo kulture I informisanja.

– Zavod za zaštitu spomenika culture Niš sprovodi poslove zaštite na ovom kulturnom dobru, a konzervatorsko – restauratorski poslovi izvode se prema prošlogodišnjem projektu Muzeja Krajine u Negotinu.

Radove izvodi građevinska kompanija “Tasić Mitre d.o.o.” iz Smedereva, a stručni nadzor nad radovima vrši arhitetkta Goran Radosavljević iz niškog Zavoda za zaštitu spomenika culture. – kaže za Danas arheolog – muzejski savetnik Gordan Janjić koji prati radove u ime negotinskog Muzeja.

Prema rečima Janjića ovi radovi bi trebalo da budu završeni za oko dva meseca. Inače, utvrđenje Mora – Vagei jedno je od utvrđenja duž Rimske vojne granice na Dunavu u Srbiji koji se nalazi na preliminarnoj Listi svetske baštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari