Zastava ručno šivena na Kosovu izložena na 58. Oktobarskom salonu 1Foto: Nemanja Knezevic

Među radovima 58. Oktobarskog salona predstavljenih na beogradskim ulicama je i rad „Vratite nam naše zvezde“ (2020–2021), Dejvida Horvica kojim ovaj autor izražava solidarnost i prijateljstvo prema kosovskom umetniku Petritu Halilaju koji je odustao od učešća na ovoj našoj manifestaciji savremene umetnosti.

Podsetimo, Halilaj se na to odlučio prošle godine kada je organizator, Kulturni centar Beograda (KCB) u saopštenju izostavio naziv zemlje iz koje on dolazi.

Nisu pomogli ni oznaka zvezdica, koja je kasnije stavljena uz Kosovo, niti objašnjenje KCB-a da nisu imali nameru da bilo kome uskraćuju prava, ali i da ne mogu ići mimo politike zemlje u kojoj se izložba organizuje.

Nije bilo od koristi ni potonje brisanje imena svih država iz kojih dolaze umetnici Halilaj je ostao pri svojoj odluci, a u otvorenom pismu je, između ostalog, objasnio da mu oznaka zvezdica smeta jer se na taj način “ponavlja odbijanje Srbije da prizna Kosovo kao nezavisnu državu”.

Još tada je Dejvid Horvic odlučio da modifikuje jedan svoj raniji rad koji je sad predstavljen na 58. Oktobarskom salonu a čini ga zastava s natpisom „Vratite nam naše zvezde“koju je na Kosovu ručno sašila Škurte Halilaj, majka Petrita Halilaja.

Dejvid Horvic, koji radi u Sjedinjenim Državama, koja priznaje nezavisnost Kosova tako je izlažio ovaj rad u državi koja ga ne priznaje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari