Zašto je ova godina bila prepuna televizijskih drama smeštenih na radno mesto? 1Foto: Youtube Printscreen/HBO Max

U ovoj godini videli smo više serija koje se fokusiraju na život na radnom mestu, a tu se naročito ističu odlilne drame Industry, The Bear i Severance.

Po rečima kritičara, ovoliki fokus na radno mesto nije postojao još od ere serije Mad Men, čije emitovanje se završilo 2015. godine. Iako takav žanr nikada nije nestao, sada se ipak desila promena koja ga je potpuno oživela.

U vreme i nakon serije Mad Men, radno mesto je mahom bilo mesto radnje sitkoma kao što su The Office, Parks and Recreation, Superstore i drugi, a tu su bile i razne serije na temu policije, detektiva, lekara i sličnih službi.

Ovog proleća videli smo pojavu puno serija o takozvanom „lošem preduzetniku“, odnosno o ljudima koji su na sve načine pokušavali da dođu do novca tokom 2010-ih godina, a često po istinitim pričama.

Tako smo, između ostalih, gledali serije Super Pumped, WeCrashed, The Dropout i Inventing Anna, u kojima smo videli radoholičare, prevarante, samoprozvane inovatore i genijalce i druge protiv kojih smo navijali.

Sve ove serije su deo šire grupe o istinitim ili poluistinitim adaptacijama događaja, a koje obuhvataju još i serije The Girl from Plainville, The Staircase i Pam & Tommy, ali iako su se našle na mnogim listama preporuka, nisu uspele da budu najbolje i najupečatljivije.

Tu se ipak ističu The Bear i Severance, serije o izmišljenim radnim mestima koje su dobile najviše ocene i od kritičara i od gledalaca, a Industry se nalazi odmah iza njih na trećem mestu, i to samo zbog malo manje prijemčive teme.

Severance prikazuje korporaciju koja može radnicima potpuno da podeli svest na dve polovine – onu koja postoji samo na poslu i onu koja postoji samo van njega. Radnici ne znaju zašto je to tako i koje misterije se kriju iza ove procedure, a sve je upakovano u fenomenalno krojenu teskobnu atmosferu.

The Bear donosi gužvu restoranske kuhinje u kojoj glavni lik pokušava da pobegne od stvarnog sveta i svojih osećanja. Ovde je tempo mnogo brži, sve puca od adrenalina, a kadrovi su dinamični i upečatljivi.

https://www.youtube.com/watch?v=PbM84z4XYgc

Vredi spomenuti da je serija Industry, odnosno njena druga sezona, uspela da nas natera da pratimo sudbine bankara i brokera nakon ekonomskog kraha bez treptanja. Ova serija pokazuje radno mesto na kome nema granica i živote kolega koji su toliko isprepletani da niko ne može da ih otpetlja.

Veliki deo ovih serija razmatra balans između posla i privatnog života i pokazuje koliko ga ljudi zanemariju, a u periodu tokom i nakon pandemije nije ni čudo da je to privuklo puno gledalaca čiji prioriteti su se ipak malo promenili.

Izvor: The Guardian

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari