Zašto je streljan Šefhija Selimović? 1

Na Velikoj sceni Narodnog pozorišta večeras će biti obeležena 10. godišnjica poslednje produkcije predstave „Derviš i smrt“, prema istoimenom romanu Meše Selimovića i u dramatizaciji Borislava Mihajlovića Mihiza, u adaptaciji i režiji Egona Savina.

Predstava je premijerno izvedena 27. decembra 2008. i do sada ju je na matičnoj sceni i mnogobrojnim gostovanjima u zemlji i inostranstvu videlo više od 51.000 gledalaca.

„Za razliku od romana, u kojem se radnja dešava tokom perioda osmanlijske vladavine, sada u ovoj postavki predstave, ona je smeštena u pedesetim godinama prošlog veka, odnosno u vremenu kada je uhapšen i streljan Mešin brat Šefhija Selimović zbog nameštaja koji je uzeo iz ‘zaplenjene neprijateljske imovine’ kako bi opremio svoj stan koji je u toku rata potpuno opljačkan. Upravo ta njegova besmislena smrt poslužila je Meši Selimoviću kao lajtmotiv da napiše priču o bratskoj odanosti i čovekovoj iluziji da je religijskom dogmom, u svetu sa represivnim mehanizmom vlasti, moguće odbraniti istinu. Izmeštanjem radnje u ne tako daleku prošlost, Savin je postavio jednu angažovanu, političku predstavu koja oštrim tonom priča o posleratnom periodu Brozove Jugoslavije u kojoj su, kao centralne figure, bitisali razni ‘partijski drugovi’ koji su, zahvaljujući svojoj trenutnoj moći, bili u situaciji da olako odlučuju o životima pojedinca“, kažu u NP.

U premijernoj podeli igrali su: Nikola Ristanovski (Ahmed Nurudin), Nenad Stojmenović (Mula Jusuf), Aleksandar Đurica (Begunac-nepoznati), LJubomir Bandović (Hasan DŽelebdžija), Nataša Ninković (Kadinica), Boris Pingović (Muselim), Zoran Ćosić (Uhoda), Slobodan Beštić (Kadija), Marko Nikolić (Hadži Sinanudin), Nebojša Kundačina (Tamničar), Tanasije Uzunović (Kara Zaim), Darko Tomović (Miralaj Osman Beg), Miodrag Krivokapić (Sekretar), Marko Janketić (Mladić), Igor Ilić (Derviš) i Željko Grozdanović (Derviš). Sa neznatnom izmenom u podeli ovi glumci će i večeras izaći na Veliku scenu NP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari