Zašto nema velikih muških umjetnika na Cetinju? 1

Otvaranjem izložbe „Zašto nema velikih muških umjetnika?“ u Galeriji Miodrag Dado Đurić na Cetinju, otpočela je turneja projekta Percepcije, koju zajedno organizuju British Council i muzeji u gradovima domaćinima budućih izložbi.

Svaka od njih pet se sastoji od radova umetnica iz bogate kolekcije British Council-a i radova lokalnih umetnica. Teme izložbi je osmislilo pet kustosa iz pet muzeja u kojima će biti prikazani ovi radovi. Za prvu je zadužen Narodni Muzej Crne Gore, a koncept izložbe je osmislila kustoskinja Natalija Vujošević, koja svojim ironičnim narativom ukazuje na manju zastupljenost i neravnopravan položaj ženskih umetnica.

– Izložba Percepcije je podnaslovljena pitanjem Zašto nema velikih muških umjetnika? i u njoj se radovima kolekcije Britanskog savjeta pridružuju djela sedam crnogorskih umjetnica: Anke Burić, Gordane Kuč, Jelene Tomašević, Irene Lagator Pejović, Lenke Đorojević, Adrijane Gvozdenović i Brigite Antoni – kaže Natalija Vujošević za Danas dodajući da se sva odabrana djela crnogorskih umetnica nalaze u njihovim sopstvenim, a ne u javnim kolekcijama.

– Postavljajući umjetnička djela iz kolekcije Britanskog savjeta uz djela crnogorskih umjetnica, izložba reflektuje kontekste, strategije i teritorije u kojima umjetnice rade, krče put svom postojanju i djelovanju, i suprotstavljaju se dominirajućim patrijarhalnim neoliberalnim kulturama – objašnjava Vujošević. Na pitanje šta je još zajedničko odabranim umetnicama ona odgovara da, bez obzira na to što nam se one obraćaju iz različitih nivoa globalnog patrijarhata i globalnog kapitalizma, njihova umetnička dela donose različite poglede i pristupe istoj priči.

– Humor je takođe jedna od dominantnih i zajedničkih alatki kojom se ove umjetnice koriste – kaže Natalija Vujošević.

Projekat Percepcije predstaviće dela iz bogate kolekcije British Council-a među kojima su i potresni goblen ‘“Nešto nije u redu“ (Something’s Wrong) Tracey Emin, duhovite fotografije, autoportreta Sarah-e Lucas sa prženim jajima, te razigrane skulpture nogavice Anthea-e Hamilton. Izložbe projekta Percepcije će biti prikazane širom Zapadnog Balkana i sve imaju poseban fokus na radove žena umetnica. Nakon izložbe „Zašto nema velikih muških umjetnika?“ projekat Percepcije nastavlja turneju s izložbom „Žena po meri društva“ u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu, sledi „Takva vrsta žene“ u Nacionalnoj galeriji Kosova u Prištini, a potom izložbe u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u Banja Luci i Muzeju savremene umetnosti, Skoplje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari