Zašto se za umetnike ne primeni sistem koji je ovde već postojao?

Ostavite komentar


  1. Зипа, богати! „Уметница и феминисткиња“!
    Очекујем да сутра прочитам за Уроша Ђурића да је „уметник и звездаш“….

    1. Uros mislis ne umijetnik.Cist sofista u delirijumu ibumijetnik u pokusaj .Amaterizam i nedostatka talenta, brani novom religijom koju zovemo savremena umijetnost.Covijek rezima ispunio politicku ,no ne i artisticku ulogu

      1. Бојим сте да сте закаснили на „изложбу дегенеричне уметности“, колега….

    2. Uros mislis neumijetnik.Cist sofista u delirijumu ,umijetnik u pokusaj .Amaterizam i nedostatk talenta, brani novom religijom koju zovemo savremena umijetnost.Covijek rezima ispunio politicku ,no ne i artisticku ulogu

    3. Mislim da je koleginica nešto pobrkala! Za članstvo u udruženju postoji određeni termin za podnošenje molbe.(jednom godišnje), a za status samostalnog umetnika može da konkuriše čim stekne uslov. Drugo, ako može da kaže kada su to samostalni (nekad slobodni) umetnici dobijali plate, jer mi, za mojih preko 30 godina staža to nije poznato? A svakako likovnim i primenjenim umetnicima treba pomoći, najpre da možemo da koristimo slobodne gradske prostore za ateljea i da npr grad Beograd finansira opstanak galerija u kojima prodajemo radove da ne bi morali da plaćamo baš sve – od materijala, opreme, komunalija, zakupa radnog prostora, pa do galerija u kojima treba da zaradimo za život.

    4. Jel i umetnik u lepljenju pločica, a nezapošljen,slobodan umetnik da bi mogao da dobije nacionalnu penziju. Gospođa preteruje, a što je sama sa detetom i mora da radi sve po kući sama je kriva ako nije uspela muža da sačuva, osim ako je nedaj bože. I moja žena mnogo radi i na poslu i u kući, ja pripomognem u ponečemu, pa nije feminiskinja.

  2. Nema razloga da drzava daje redovne plate za 20-tak hiljada umetnika. Neka nadju mecene kao i uvek kad nismo u socijalizmu. Nema socijalizmu za nas drugih profesija pa sto bi bilo za umetnike? Ko je zaposlen u pozoristu, operi I baletu prima plate kao i zaposleni drugih profesija.

    1. Лирске би душице да им се призна посебан статус мимо свог осталог света, Ана, а пуна им уста „социјалне једнакости“…

  3. ovi umetnici – kao da ih je neko, puškom naterao da se bave čime se već bave . nije im dovoljno što im država uplaćuje doprinose , njima i popovima, nego bi i platu i penziju i nacionalnu penziju . a ne pada im na pamet da od svojih (velikih) honorara uplate nešto u fond , pio fond kao svi ostali slobodnjaci , ili makar u taj svoj fond solidarnosti .

  4. Zanimljivo je da umetnica nije spomenula da je od oca deteta u tom periodu redovno dobijala 1.5 do 2 puta veću alimentaciju na mesečnom nivou za šta postoje dokazi tj uplatnice. I tako skoro dve godine, odnosno 20 meseci… Umetnica mora biti zdrava…

Ostavite komentar


Kultura

Radivoje Jovović iz PSG tvrdi da su sredstva za sufinansiranje filmske umetnosti u Vojvodini završila u Beogradu 8

Radivoje Jovović iz PSG tvrdi da su sredstva za sufinansiranje filmske umetnosti u Vojvodini završila u Beogradu

Pokrajinski poslanik Pokreta slobodnih građana (PSG) Radivoje Jovović kritikovao je danas pokrajinske vlasti, zbog toga što je najveći deo sredstava namenjenih za sufinansiranje projekata filmske umetnosti i ostalog audio-vizuelnog stvaralaštva u Vojvodini u 2024. godini "završio u Beogradu" i dodao da je to praksa koja se ustalila otkako je Srpska napredna stranka (SNS) na vlasti.

Naslovna strana

Naslovna strana za 25. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Dragan Velikić, pisac

Danas su jedine dnevne novine koje ne uređuje podzemlje.