svetlana spajic,KazanKult 21 foto Jelena Bujdic-Kreckovicfoto Jelena Bujdic-Kreckovic

Na krajnjem istoku Srbije, u Kladovu od 2012. manifestacijom “Kazan Kult” čuva se nematerijalno kutlurno nasleđe, promoviše njegov značaj i obrazuje lokalna zajednica i stručna javnost. I upravo završeni 8. “Kazan Kult”, kao i prethodnih godina, okupio je umetničke stvaraoce i stručnjake iz zemlje i regiona koji se bave istraživanjem i zaštitom kulturnog nasleđa i kreativnim industrijama.

Odvijao se po pokroviteljstvom Ministarstva kulture Srbije u organizaciji Biblioteke Centra za kulturu Kladovo.

-Okosnicu ovogodišnjeg “Kazan kulta” čini sagledavanje potencijala koje nasleđe ima za lokalnu sredinu. I to se pre svega ogleda kroz očuvanje i promovisanje nematerijalnog i kulturnog nasleđa, kroz prizmu menadžmenta u kulturi, njegovog potencijala za revitalizacije ili kreiranje imidža lokalnih sredina i mogućnostima da doprinese kulturnom, ekonomskom i društvenom napretku lokalne zajednice – ističe pozorišni reditelj Nebojša Bradić, jedan od učesnika međunarodne konferencije.

-Tema ovogodišnje stručne konferencije bila je „Živa i posredovana sećanja – o nasleđu, pozorištu i digitalnom dobu” čime se nastavlja rad na sistemskom sagledavanju vrednosti i značaja Uneskove Konvencije o očuvanju nemeterijalnog kultrnog nasleđa, stavljajući u fokus održivost nasleđa, učešće stručnjaka iz etnologije i antropologije, istorije, arheologije, biologije, književnosti i savremene umetnosti, iz zemlje i inostranstva, susednih podunavskih zemalja (Rumunije i Bugarske), koji se bave istraživanjem i proučavanjem tema iz domena nematerijalnog kulturnog nasleđa – rekla je za Danas direktorka Biblioteke Centra za kulturu Kladovo, Žakina Nikolić.

Prema njenim rečima, među najznačajnijim rezultatima ove višegodišnje manifestacije su razmena iskustava, mišljenja i znanja u vezi sa očuvanjem, predstavljanjem i tumačenjem kulturnog nasleđa, kao i pokretanje pitanja sistemskog bavljenja kulturnim nasleđem, kroz multidisciplinarni pristup, uz korišćenje principa integrativne zaštite.

U pratećem programu, koji se kao i stručna konferencija odvijao uz poštovanje propisanih protivepidemijskih mera, predstavljena je knjiga Put do pozorišta Nebojše Bradića o kojoj su, pored autora, govorili i pozorišni kritičar i teatrolog Aleksandar Saša Milosavljević i direktor Izdavačke kuće “Klio” Zoran Hamović.

Umetničko veče sa Nebojšom Bradićem upotpunio je i snimak pozorišne predstave Zlatno runo po tekstu Borislava Pekića u Bradićevoj režiji.

U okviru “Kazan Kulta” priređen je i koncert “Nosioci živog nasleđa”. Tradicionalnu, izvornu muziku izvodili su Svetlana Spajić, tradicionalna pevačica i pedagog koja uči od izvornih pevača najstarije generacije i učenici Muzičke škole “Konstantin Babić” iz Kladova.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari