Sarajevo film festivalfoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Svečanom ceremonijom proglašenja laureata u Narodnom pozorištu završen je većeras 30. Sarajevo film festival.

Nakon osam dana, 247 filmova u 20 festivalskih programa, od čega je 46 ostvarenja imalo svetsku premijeru, 11 internacionalnu, 14 evropsku, i došlo više od 1.000 filmskih gostiju, među kojima Meg Rajan, Džon Torturo, Aleksandar Pejn i Eli Sulejmani, spuštena je dodelom nagrada zavesa na 30. Sarajevo film festival.

Nagradu za ekološku osvešćenost, kako bi se podigla svest o klimatskim promenama, u iznosu od 5.000 evra, uručeno je tvorcima „lokalnog filma s velikim značenjem“ Zlatku Pranjiću i Nani Frank Miler za ostvarenje „Nebo nad Zenicom“.

Priznanje za promociju rodne ravnopravnosti s novčanim iznosom od 7.500 evra dobio je film „Cent`anni“ rediteljke Maje Doroteje Prelog, jer je „hrabar i brutalno iskren“.

Srce Sarajeva za najbolji studentski film otišlo je u ruke Beograđanke Nađe Petrović. Najboljim, uz novčano priznanje od 1.000 evra, proglašen je „Miris sveže farbe“. Mlada srpska spisateljica, scenaristkinja i rediteljka, čiji je ovo režiserski debi, je primivši nagradu kazala:

– Zaista sam srećna, ovo je najlepša godina mog života, izašala mi je knjiga i sad je film dobio nagradu. Ne mogu da verujem!

sarajevo film festival
foto: Antonio Balic / imago stock&people / Profimedia

Specijalno priznanje u kategoriji kratkog filma dobio je naslov „Tako Tsubo“ Eve Pedroze i Fani Sorgo, a najboljim kratkim filmom (2.500 evra) proglašen je „Absent“ Čema Demirera.

U selekciji Takmičarski-dokumentarni program žiri je specijalnu nagradu dao rediteljki Nuriki Sefi za naslov „Like a Sick Yellow“, a još jedno specijalno priznanje dobila je Grkinja Dafne Heretakis za dokumentarac „What We Ask of a Statue is That it Doesn`t Move“, a onom za ljudska prava ovenčana je Ana Rubi za „Your Life Without Me“. Glavno priznanje u ovoj selekciji dobio je film u kojem je „napravljen porodični album, ličnog jezika koji pokazuje koliko je bitno individualno sećanje za društvo“ – „A Picture to Remember“ Ukrajinke Olge Černuk, koja nije bila pristna ali je putem video bima poručila da „njena baka još uvek živi pod ruskom okupacijom, i da bi volela da s njom podeli ovaj trenutak, no da je, zbog rata, od nje, odvojena“.

U glavnom – Takmičarskom programu igranog filma žirijem, kojeg su činili Juho Kusmanen, Una Gunjak, Numi Rapas i Sebastijan Kavaca, predsedavao je slavni Pol Šreder koji je izašavši na scenu Narodnog pozorišta kazao da su videli osam filmova iz Jugoistočne Evrope od kojih je svaki izvrstan, te je čestitao autorima.

Kavaca je Srce Sarajeva za najboljeg glumca dodelio odsutnom Rumunu Doru Bemu za rolu u filmu „Holy Week“, jer je s „ekstremnom preciznošću i minimalnim sredstvima pratio radnju priče“.

– Kad je ceo svet potresen bezumnim nasiljem, Sarajevo bira srce i dušu filma – poručio je najbolji glumac u video poruci iz Bukurešta.

Najboljom glumicom proglašena je Anab Ahmed Ibrahim za rolu u ostvarenju „The Village Next to Paraidise“, jer je s malo reči, „uglavnom očima osvojila naša srca“, obrazložio je Kavaca. Ni ona nije bila prisutna, zbog čega je putem video bima izrazila zahvalnost.

Najboljeg reditelja „otkrila“ je glumica Numi Rapas rekavši da Srce Sarajeva daju sineasti „za pametnu, elegantnu priču koja polako otkriva svoju moć“ – Grku Jorgosu Zoisu za „Arkadiju“. Sineasta je iskoristio govor da pošalje snažnu poruku:

– Arogancija prema radničkom svetu u Grčkoj koji je neprihvatljiva. Nastavićemo s otporom na svim fontovima!

Srce Sarajeva za najbolji film proglasila je rediteljka Una Gunjak, rekavši da je u pitanju naslov koji na kompleksan i suptilan način pokazuje koliko je teško uraditi dobru stvar, naročito skloniti ego i ponos. Najbolji film Sarajeva jeste „Tri kilometra do kraja sveta“ Emanuela Parvua. Reditelj je bio skroman, rekavši:

– Želim ovom festivalu da još dugo dugo traje, hvala svima u ekipi što smo ovaj film uradii najbolje što smo mogli.

Sarajevo film festival
foto: UNIQA Promojevo

UNIQA je ekskluzivni sponzor i zvanično osiguranje Sarajevo Film Festivala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari