Sarajevo Photography Festivalfoto: Jasmin Agović

Završen je treći po redu Sarajevo Photography Festival – obuhvatio je sedam festivalskih dana, četiri radionice, sedam izložbi, šest predavanja, portfolio review, jutarnje trčanje sa fotografima, koncert, kao i dve žurke.

Na gala otvaranju dodeljen je Grand Prix fotografu iz Hrvatske, Ivanu Gundiću, a održan je i koncert sarajevskog muzičara Mirze Redžepagića, te otvorene izložbe finalista festivala.

Prvonagrađeni Ivan Gundić, osvojio je Grand Prix u vrednosti od 2.000 evra, kao i prvo mesto u kategoriji konceptualne fotografije – koju je žirirala jedna od najznačajnijih konceptualnih umetnica mlađe generacije iz Bosne i Hercegovine – Selma Selman.

Drugo mesto u ovoj kategoriji osvojio je hrvatski umetnik Mario Periša, dok je treće mesto osvojila bosanskohercegovačka fotografkinja Katarina Gotić.

U kategoriji pejzažne fotografije prvo mesto osvojio je Boško Hrgić iz Bosne i Hercegovine, dok je drugo mesto osvojio Stefan Vukićević iz Crne Gore. Treće mesto osvojila je Italijanka Elisa Mariotti, a žiri je činio Luca Venturi, osnivač i art direktor Siena International Photo Awards-a, Drone Photo Awards-a i Siena Awards Festivala.

Nagradu za najbolju dokumentarnu fotografiju odneo je Poljak Patryk Jaracz, dok je drugo mesto osvojio Španac Roger Grasas, a treće mesto umetnik Berk İşeri iz Turske. Ovu kategoriju žirirala je Magnumova fotografkinja Nanna Heitmann.

Najistaknutija fotografija u kategoriji mode pripala je Renati Brzić, fotografkinji iz Srbije. Drugo mesto u ovoj kategoriji osvojila je Nemica Madeleine Brunnmeier, a treće Mario Ilić iz Bosne i Hercegovine.

Žiri je bio modni direktor Vogue ADRIA-e, Petar Trbović. U life kategoriji prvo mesto osvojila je francuska fotografkinja i novinarka Aruallan, a na drugom mestu našao se Shingyu Kang iz Južne Koreje. Treće mesto osvojio je Poljak Piotr Sobik. Žiri ove kategorije je jedan od osnivača Hamburg Portfolio Review-a, kustos i urednik, Lars Lindemann.

Nagradu za najbolju mobilnu fotografiju odnela je Italijanka Monia Marchionni. Drugo mesto osvojio je Izraelac Michael Banifatov, a treće Bruce Strong iz Sjedinjenih Američkih Država.

Direktor Belgrade Photo Month-a, David Pujado, ocenjivao je ovu kategoriju. U kategoriji portretne fotografije prvo mesto je osvojio Austrijanac Peter Pflügler, drugo Estonka Polina Soyref, a treće Katerina Churbakova s Kipra. Žiri je bila češka fotografkinja Hana Knizova.

U kategoriji venčane fotografije pobednica je Sanela Zukić iz Bosne i Hercegovine. Drugo mesto pripalo je Bojanu Petričeviću, takođe iz BiH, a treće Sari Filipi Delić iz Hrvatske. Ovu kategoriju žirirala je Natali Grace Levine, glavna i odgovorna urednica Wezoree platforme.

Kao što smo napomenuli, pored takmičarskog programa, Sarajevo Photography Festival obuhvatio je izložbe, radionice, tribine, predavanja, portfolio review i žurke na sedam različitih lokacija u Sarajevu.

Tematika ovogodišnjeg izdanja bila je „Intersection“ sa fokusom na spajanje različitih vizija i jačanje veza između autora kroz razmene iskustava. Radionice su održali Tanya Habjouqa, Pierre Mohamed-Petit, Vladimir Živojinović, Milica Mrvić, Klasja Habjan i Adil Sokolović.

Panel diskusije su vodili Filip Koludrović, Petar Trbović i Lars Lindemann. Recenziju portfolija radili su Lars Lindemann, Bertman Selim, Fernanda Prado Verčič, Filip Koludrović, David Pujado i Pierre Mohamed-Petit. Predavanja su održali Ziyah Gafić, Anđela Petrovski.

Otvorene su izložbe pobednika i finalista takmičarskog programa, Tanye Habjouqe, Katarine Marković, Kranj Foto Festa, Asye Isović i Sabine Bešlagić. Žurke su održane u Kawi i na Bijeloj Tabiji u okviru Sarajevo Matinéea.

Festival je organizovan uz podršku Grada Sarajeva, Europske Unije u Bosni i Hercegovini, kompanije Canon i ASA Banke.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari