Završen takmičarski deo 31. Festivala „Dani Zorana Radmilovića“: Poznati laureati “Zoranovih dana” 1Foto: M. S. / Danas

U zaječarskom pozorištu završen takmičarski deo 31. Festivala „Dani Zorana Radmilovića“. Stručni žiri Festivala u sastavu dr Miroslav Radonjić, predsednik, dr Duško Ljuština, član i Tanja Bošković, član, većinom glasova doneo je odluku da Nagradu za najbolje glumačko ostvarenje na Festivalu dodeli Vanji Ejdus za ulogu Aleksije Rajčić u predstavi „Uspavanka za Aleksiju Rajčić“.

Žiri u istom sastavu doneo je jednoglasnu odluku da Nagradu za vizuelni identitet „Krstomir Milovanović“ dodeli predstavi „Tramvaj zvani želja“, po tekstu Tenesi Vilijamsa, u režiji Lenke Udovički.

Nagradu publike, prosečnom  ocenom  9,91 osvojio je mjuzikl „Neki to vole vruće“ Narodnog pozorišta Niš.

Novinarski žiri koji je radio u sastavu Tatjana Nježić („Blic“), Olivera Milošević (RTS) i Borka Golubović Trebješanin ( „Politika“) većinom glasova doneo je  odluku da nagradu za  najboljeg mladog glumca na 31. Danima Zorana Radmilovića dodeli Marku Grabežu za ulogu Tima u predstavi „Pristanak“ Nine Rejn, u režiji Nebojše Bradića i produkciji Ateljea 212.

Stručni žiri 5. Festivala malih pozorišnih formi, u sastavu Snežana Udicki, rediteljka, član, Branislav Nedić, dramaturg, član, i Spasoje Ž. Milovanović, teatrolog, predsednik, nakon odgledanih šest takmičarskih predstava, doneo je odluku da za najbolju predstavu u celini  proglasi „Knjigu o Milutinu“, po romanu Danka Popovića, u izvođenju Nenada Jezdića, režija Egon Savin, produkcija Zvezdara teatar. Predstavi „Knjiga o Milutinu“ u izvođenju Nenada Jezdića pripala je i nagrada publike, čija je ocena 9,84.

Stručni žiri je jednoglasno doneo i odluku da se specijalna nagrada dodeljuje  Mirjani Karanović za izuzetan doprinos gumačkoj umetnosti

u predstavi „Petrijin venac“, po romanu Dragoslava Mihailovića, režija Jana Maričić, produkcija „Teatar na brdu“.

Nagrade će biti svečano uručene večeras, a u čast nagrađenih biće izvedena premijera predstave zaječarskog teatra „Elektra“ Danila Kiša, po motivima Euripida, u režiji Olivere Viktorović Đurašković.

Poslednje takmičarske večeri  31. festivala „Dani Zorana Radmilovića “ odigrana je  predstava Ateljea 212, „Pristanak“  Nine Rejn, u režiji Nebojše Bradića.

„Pristanak“ je moćna, bolna ali i zabavna drama Nine Rejn, koja proverava dokaze sa svake strane i dovodi grčku boginju Nemezis u savremeni kapitalistički svet, da nepogrešivo usmeri svoju pravednu srdžbu i podeli svima ono što im pripada.

Uz obrazloženje da su svi zaslužili Zoranov brk, ali da je on samo jedan, žiri je nagradu za najboljeg glumca večeri dodelio Bojanu Žiroviću.

U foajeu zaječarskog pozorišta, u okviru pratećeg programa, pretposlednjeg dana 31.Festivala „Dani Zorana Radmilovića“ promovisana je knjiga „Gorocvet 2012.“ dramskog pisca Dr Milivoja Mlađenovića.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari