Završena izgradnja Centra za posetioce Feliks Romulijana kod Zaječara 1Foto: Miljko Stojanović / Danas

Završetak izgradnje Centra za posetioce/Vizitorskog centra u okviru lokaliteta Feliks Romulijana kod Zaječara svečano je obeležen uz prisustvo visokih zvaničnika Vlade Republike Srbije, Delegacije Evropske unije i ambasade Savezne Republike Nemačke.

Prisutne zvanice pozdravio je Boško Ničić, gradonačelnik Zaječara i zahvalio se Evropskoj uniji, Nemačkoj i svim partnerima koji su pomogli izgradnju Centra za posetioce.

Završena izgradnja Centra za posetioce Feliks Romulijana kod Zaječara 2
Foto: Miljko Stojanović / danas

„Feliks Romulijana je mesto gde se odvijaju najveći i najvažniji kulturni događaji u Zaječaru“, rekao je Ničić.

Jedinstvena carska palata Feliks Romulijana izgrađena je na prelasku iz trećeg u četvrti vek. Izgradio ju je rimski imperator Galerije, jer je želeo da posle carske službe ostatak života provede u raskoši i miru. Iako su prva istraživanja Feliks Romulijane počela još u XIX veku, njen identitet zvanično je utvrđen tek 1984. Tada je pronađena arhivolta – polukružni luk koji spaja dva stuba, karakteristična za antičku arhitekturu, na kojoj se nalazi latinski naziv Felix Romuliana. Ime je dobila po Romuli, majci cara Galerija, kojoj je posvetio ovo velelepno zdanje. Od tada su brojna istraživanja i iskopavanja otkrila veliki deo objekata, zidina i hramova, i veliki broj mozaika, jedne od najlepše sačuvanih iz kasnoantičkog perida.

Završena izgradnja Centra za posetioce Feliks Romulijana kod Zaječara 3
Foto: Miljko Stojanović / Danas

„Ovim poduhvatom Evropska unija i Nemačka pokazale su koliko je važno da se na pravi način predstavi kulturno-istorijsko nasleđe, ne samo u Srbiji već i u Evropi i u svetu. U Srbiji je mnogo arheoloških nalazišta, ali je Feliks Romulijana jedini lokalitet koji je preporučio i Unesko i ceo svet. Moramo da se potrudimo i udružimo resurse da ono što je svet prepoznao kao najreprezentativnije i mi najbolje predstavimo svetu „, rekao je Nikola Selaković, ministar kulture u Vladi Republike Srbije.

Izgradnja Centra za posetioce urađena je u okviru projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam“ koji finansiraju Evropska unija i Vlada Nemačke, a sprovodi GIZ.

Završena izgradnja Centra za posetioce Feliks Romulijana kod Zaječara 4
Foto: Miljko Stojanović / Danas

„Očuvanje prošlosti i njeno promovisanje za budućnost je ono što Evropska unija radi kroz projekat ‘EU za kulturno nasleđe i turizam’. Danas vidimo završetak radova na Centru za posetioce na Feliks Romulijani, prošle nedelje obeležili smo završetak prve faze radova na obnovi Kraljeve vinarije u Topoli, radimo na pimnicama blizu Negotina i dalje smo ponosni na Golubac i Fetislam, čiju smo rekonstrukciju nedavno pomogli. Sve ove investicije osmišljene su, ne samo da zaštite naše zajedničko kulturno nasleđe u Evropi, već i da osnaže turizam u ovom regionu i podrže lokalnu ekonomiju i otvaranje novih radnih mesta“, rekao je Emanuele Žiofre, Šef Delegacije i ambasador Evropske unije u Srbiji.

Kroz projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“, pored ostalih aktivnosti, obnovljeni su znameniti kulturni i istorijski objekti u Istočnoj Srbiji. Izgradnjom Centra za posetioce Feliks Romulijana, stvorila se mogućnost za dalji razvoj ovog značajnog lokaliteta koji se nalazi na Unesko listi svetske kulturne baštine.

„Nemačka razvojna saradnja podržala je Srbiju u različitim oblastima ekonomskog razvoja, uključujući očuvanje kulturnog nasleđa i održiviti turizam. Centar za posetioce izgrađen je u skladu sa savremenim standardima: energetski je efikasan i koristi toplotne pumpe. To je mnogo više od zgrade – mesto je za pružanje informacija različitim ciljnim grupama i za obezbeđivanje istorijskog, društvenog i ekonomskog konteksta za sam lokalitet“, rekao je Karsten Majer-Vifhauzen, zamenik ambasdorke Nemačke u Srbiji.

Završena izgradnja Centra za posetioce Feliks Romulijana kod Zaječara 5
Foto: Miljko Stojanović / Danas

On je dodao da je ulaganjem u lokalitete kao što je Feliks Romulijana, prepoznat potencijal kulturnog nasleđa koje je ponos zajednice, za stvaranje ekonomskih i održivih turističkih mogućnosti.

Projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“ ima za cilj promociju istočne Srbije i donjeg Podunavlja kao atraktivne kulturne i turističke destinacije. U projektu učestvuje osam opština iz istočne Srbije i opština Topola iz Šumadije.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari