„I duboki tragovi stvaranja Stevana Mokranjca i te kako su ovih dana bili prisutni u njegovom rodnom gradu – bilo da je reč o muzici Isidore Žebeljan, koju su uz veliko divljenje i poštovanje izveli članovi čuvenog britanskog kvarteta uz saradnju naših solista, bilo da je reč o petorici virtuoznih slovenačkih kontrabasista, koji su pokazali da Mokranjčeve rukoveti i u instrumentalnoj verziji ne gube ništa od svoje lepote i snage.

 Uz to, bili su zastupljeni raznovrsni žanrovi i oblici – duhovna muzika, folklor, džez, džez obrade, solističko i kamerno muziciranje. Negotin tako polako postaje naš Salcburg“, reči su muzikološkinje, dr Branke Radović, selektorke Mokranjčevih dana izrečene na završnici ovogodišnjeg festivala.

Mokranjčevi dani završeni su svečanim koncertom, na kome su hor Obilić-Krsmanović i Hor i Simfonijski orkestar RTS-a, pod upravom Bojana Suđića, izveli „Pasiju Svetoga kneza Lazara“, muzičku dramu koja se bavi dešavanjima pre i u vreme Kosovskog boja. Tokom trajanja festivala, u brojnim programima koji su predstavljali refleksije na Mokranjčevo muzičko nasleđe, učestvovalo je više od hiljadu izvođača iz sedam zemalja i 12 horova, od čega tri inostrana.

– Svi učesnici bili su u velikoj misiji očuvanja i promocije istinski umetnički vrednog dela Stevana Stojanovića Mokranjca. A festival Mokranjčevi dani, koji organizujemo njemu u čast, odraz je naše zahvalnosti i ponosa prema umetniku koji je svojom muzikom slavu rodnog Negotina proneo širom sveta. – rekao je dr Ninoslav Dimitrijević, zamenik predsednika SO Negotin, zatvarajući 47. Mokranjčeve dane.

Na završnoj večeri ovogodišnjeg festivala, direktor Doma kulture „Stevan Mokranjac“ Milan Radosavljević, sponzorima i prijateljima Festivala uručio je zahvalnice i počasnice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari