Na Pozorišnom festivalu „Dani komedije“ u Jagodini, koji je počeo 20. marta, u sredu je odigrana poslednja, 7. predstava u takmičarskom delu festivala, „Ne igraj na Engleze“ Vladimira Đurđevića, u režiji Staše Koprivice i izvođenju Beogradskog dramskog pozorišta, a publika je, svojom ocenom, najsmešnijom proglasila predstavu „Krčmarica Mirandolina“, kojoj pripada nagrada „Jovanča Micić“.

Na Pozorišnom festivalu „Dani komedije“ u Jagodini, koji je počeo 20. marta, u sredu je odigrana poslednja, 7. predstava u takmičarskom delu festivala, „Ne igraj na Engleze“ Vladimira Đurđevića, u režiji Staše Koprivice i izvođenju Beogradskog dramskog pozorišta, a publika je, svojom ocenom, najsmešnijom proglasila predstavu „Krčmarica Mirandolina“, kojoj pripada nagrada „Jovanča Micić“. „Krčmaricu Mirandolinu“ Karla Goldonija u režiji Juga Radivojevića, izvelo je beogradsko Pozorište „Boško Buha“ 21. marta, a publika joj je dala ocenu 4.88, što je najveća ocena data jednoj predstavi u istoriji „Dana komedije“, dugoj 37 godina. Stručni žiri (glumica Snežana Savić – predsednica, reditelj Božidar Đurović i, predstavnik domaćina Jagodine, Mićo Garić), najboljom je proglasio predstavu „Heroji nacije“ Ivana M. Lalića u režiji Egona Savina, a u izvođenju Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ Zrenjanin, i dodelio joj nagradu „Mija Aleksić“. Ta nagrada ustanovljena je 1995. u znak sećanja na velikana srpskog glumišta i uričiće je, prema tradiciji, supruga pokojnog glumca Beba Aleksić. Žiri je tri ravnopravne nagrade, statuetu „Ćuran“ za najbolja glumačka ostvarenja dodelio Andriji Miloševiću za ulogu Viteza od Ripafrate u predstavi „Krčmarica Mirandolina“, Katarini Žutić za ulogu gostioničarke Mirandoline (u istoj prestavi) i Danijelu Siču za ulogu Pauna u predstavi „Ne igraj na Engleze“ (BDP).
Nagrada „Nikola Milić“ za epizodnu ulogu, koja je prvi put dodeljena 2005, u znak sećanja na glumca rodom iz Jagodine, Nikolu Milića, žiri je dodelio Vesni Ristović za ulogu Leposave Lepe pekarke, u predstavi „Sabirni centar“ Dušana Kovačevića u režiji Andraša Urbana, u izvođenju Narodnog pozorišta iz Subotice. Za njabolju režiju nagrađen je Egon Savin za predstavu „Heroji nacije“. Najboljom mladom glumicom žiri je proglasio Natašu Luković za ulogu novinarke Lenke u predstavi „Heroji nacije“, najboljim mladim glumcem Igora Damnjanovića za ulogu Vitezovog sluge u predstavi „Krčmarica Mirandolina“ – njima nagrade daje dnevni list Večernje novosti. Nagradu za kostimografiju dobila je Jasna Badnjarević za predstavu „Heroji nacije“, a za najbolju scenografiju na festivalu Aleksandar Denić za predstavu „Krčmarica Mirandolina“. Povelju za najbolji savremeni tekst izveden na festivalu žiri je dodelio dramskom piscu Ivanu M. Laliću za tekst „Heroji nacije“.
Selektorka ovogodišnjeg festivala bila je teatrloškinja i pozorišna kritičarka Ana Tasić. Najvišom nagradom festivala, „Zlatni ćuran“ za životno delo nagrađeni su doajen srpskog glumištaa Bora Todorović i reditelj, za sveukupni doprinos „Danima komedije“, Dragoslav Lazić. „Zlatni ćuran“ ustanovljen je 2001. i dosad su ga dobili Miodrag Petrović Čkalja, Danilo Bata Stojković, Dejan Mijač (odbio da primi), Mira Banjac, Ljubomir Ubavkić Pendula, Muharem Pervić, Milisav Buca Mirković, Nikola Simić i Olivera Marković. „Zlatni ćuran“ sastoji se od statutete i novčanog iznosa u visini 50.000 dinara, dar Komercijalne banke. Nagrade su svečano uručene sinoć, kada je, povodom 27. marta, Međunarodnog dana pozorišta pročitana poruka Robera Lepaža, pozorišnog i filmskog reditelja, dramskog pisca i glumca iz Kanade. Posle uručenja nagrada, u čast nagrađenih, glumci Slavija teatra iz Beograda izveli su prestavu „Ne šetaj se gola“ Žorža Fejdoa u režiji Veljka Mićunovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari