Završetak radova u Narodnom muzeju 31.marta 1Foto: FoNet/Marija Đoković

Upravnica Narodnog muzeja Bojana Borić Brešković najavila je danas da će 31. marta ove godine biti završeni svi građevinski radovi u zgradi muzeja, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da se očekuje da muzej na Vidovdan 28. juna otvori vrata posetiocima.

Borić Brešković je zahvalila Vučiću, koji je kao premijer, a potom i predsednik, konstantno podržavao projekat obnove muzeja, pa će građevinski radovi biti završeni krajem marta, posle čega sledi muzeološki posao. Zgrada je iz temelja obnovljena, infrastruktura, najmoderniji ureрaji su obezbeđeni kako bi naše postavke bile izložene javnosti, rekla je ona i navela da se radi o zbirkama iz praistorijskog doba Lepenskog vira, nacionalnog blaga Srednjeg veka, umetničkih dela iz 18,19 i 20. veka, kao i zbirci strane umetnosti.

Narodni muzej nije imao stalne postavke, ali je radio kroz različite izložbe po Beogradu i Srbiji, rekla je Borić Brešković i navela saradnju sa Galerijom SANU i obeležavanje Dana državnosti svake godine.

Vučić je rekao da muzej poseduje zbirku koja broji više od 3.000 slika i 900 skluptura.

Premijerka Ana Brnabić je ocenila da je svojevrsni „kulturni genocid“ što je Narodni muzej zatvoren 15 godina zbog obnove i da su brojne generacije dece bile uskraćene za takvo znanje.

Prošle godine smo otvorili Muzej savremene umetnosti, a ove godine ćemo Narodni, izjavila je Brnabić i istakla da je kultura jedan od njenih prioriteta.

Završili smo pregovore sa svetskom umetnicom sa naših prostora Marinom Abramović da 2019. godine završna retrospektiva njene evropske turneje bude održana u Beogradu, na šta sam jako ponosna, rekla je Brnabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari