She Rapsfoto: Marko Miščević

Međunarodni EU projekat She Raps („One repuju“) kojem je cilj osnaživanje i profesionalizacija reperki, prošlog vikenda je doživeo svoje veliko regionalno finale.

U sjajnoj atmosferi zagrebačkog „Jiggy Bara“ publici i žiriju su se predstavile Madanna iz Srbije, AV 47 i Eli Džejn iz Crne Gore, Ramona i Daria iz Hrvatske, Sahareya i Sake iz Slovenije te Đorđa iz Bosne i Hercegovine.

Nakon individualnih nastupa i izvedene zajedničke pesme, žiri koji su činili reper i radijski voditelj Tone Tuoro, organizatorka Josipa Galić, model Superbabekillah i dizajnerka Kata s Plakata, odabrao je dve She Raps Balkans pobednice: Eli Džejn iz Budve i Sahareyu iz Ljubljane. One će nastaviti svoj put u Evropu i učestvovati u dodatnim radionicama, nastupima i zajedničkim pesmama sa pobednicama She Raps programa iz Portugala, Belgije i Francuske. Sve devojke dolaze u Zagreb u februaru 2025. godine gde će u studiju sa producentom Kooladeom snimiti zajedničku pesmu i video.

Projekat She Raps startovao je kao inicijativa francuske agencije Rafe, a podržava ga program Kreativna Evropa iza kojeg stoji Evropska Unija. Na njihov poziv organizacija Blackout Hip Hop prijavila se kao lokalni partner za ex-Yu područje. Projekat je zaživeo kao saradnja četiri zemlje (Francuska, Belgija, Portugal i Hrvatska, odnosno region). Prijave su krenule 21. maja do 12. juna, prijavilo se dvadesetak devojaka nakon čega je žiri odabrao osam već pomenutih finalistkinja. One su od 27.6. do 5.7. prošle temeljne i veoma praktične celodnevne radionice u UNITED POP akademiji u Zagrebu.

She Raps
foto: Marko Miščević

Predavači su im bili cenjene hip-hop glave i profesionalci iz muzičke industrije: Dario Draštata (Dallas Records), Goran Komerički (HR Radio), producent Koolade i Jan Kinčl, reperi Scriptor (ONI), Smoke Mardeljano (Srbija) i Maze (Portugal), graffiti umetnik Krešo Golubić te spiritus movens ovog projekta za region, DJ Phat Phillie.

Snimale su zajedničke pesme, pisale rime, učile o muzičkoj industriji, digitalnim platformama i algoritmima, hip-hop kulturi i istoriji, osnovnim elementima studija i snimanja, vežbale nastupe, a i posetile mesta najzanimljivijih grafita u Zagrebu. Devojke su takođe odradile i profesionalno fotografisanje te između ostalog otišle kući sa profesionalnim fotografijama koje mogu dalje koristiti.

She Raps
foto: Marko Miščević

Finalno veče održano je u zagrebačkom Jiggy Baru gde je svih osam finalistkinja izvelo po tri pesme u sjajnoj atmosferi ispred vrlo probrane publike (Luka Barbić iz TBF-a, Davor Franjić iz Dallasa, Anera Stopfer iz Ministarstva culture RH, Retro Flava, urednik Blackout Hip Hop portala, mladi reper BARS, Richy Muirhead iz Glasgowa, organizator konferencije Pitch Scotland i mnogi drugi).

She Raps mentor koji je devojke poslednja dva dana pripremao za scenski nastup bio je beogradski reper Smoke Mardeljano. On je svojim tvrdim, sada se već može reći, klasicima sjajno zagrejao atmosferu, a zatim i izvlačio papiriće sa imenima devojaka kako bi se odredio redosled nastupanja što je svakako dalo dodatnu draž celoj večeri koja je, uprkos svojoj takmičarskoj srži, prošla u veoma srdačnoj atmosferi i gde se videlo da su se među reperkama stvorili temelji za buduća prijateljstva i saradnje.

Kao neposredni povod stvaranju ovog projekta poslužilo je istraživanje koje je proveo Rafe Productions u februaru 2023. Iako je rap generalno najslušaniji muzički žanr, posebno među mladima, u njemu su dominantno zastupljeni muškarci. Od 68 rap pesama na Spotify listama u Francuskoj, Portugalu, Hrvatskoj i Belgiji – zemljama uključenim u ovaj pilot projekat – samo su dve izvele žene.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari