Prva Međunarodna nedelja horskog pevanja Cantat Novi Sad biće održana od 22. do 28. avgusta u Novom Sadu, pod pokroviteljstvom Evropske asocijacije horova Europa Cantat i Grada Novog Sada, a u saradnji sa Muzičkom omladinom Novog Sada. Ovom prilikom, najavljen je koncert francuske muzičke atrakcije Zaz, koji će biti održan 24. avgusta, tokom Međunarodne nedelje pevanja, i to na Petrovaradinskoj tvrđavi. Izabel Žefroa, poznatija pod scenskim imenom Zaz, francuska je pevačica džez muzike koja u svom repertoaru kombinuje više srodnih žanrova koji potiču iz francuske gradske muzike.


Međunarodna nedelja horskog pevanja po prvi put se održava u Novom Sadu i Srbiji, i deo je festivalske tradicije koja se već više decenija odvija po gradovima-članicama asocijacije Europa Cantat. Učesnici su ljubitelji horskog pevanja svih uzrasta iz Srbije, više evropskih zemalja i SAD. Kroz pet radionica, bogatog sadržaja, biće obuhvaćena evropska, američka, šou i muzika južnoslovenskih naroda, kao i dela Stevana Mokranjca. Pored radionica, program festivala uključuje i pet koncerata na otvorenom, na kojima će učesnici Međunarodne nedelje pevanja i publika pevati zajedno. Program Open singing planiran je u Katoličkoj porti u centru grada.

– U ime Grada izražavam zadovoljstvo, jer smo na vreme prepoznali potencijal ove manifestacije i na principima odgovorne kulturne politike pružili joj neophodnu podršku. Prihvatanjem pokroviteljstva, direktno smo podržali održavanje radionica, dakle programskih, isključivo kulturnih aktivnosti. Preporučili smo festival ljudima iz sveta privrede, što je za rezultat imalo okupljanje veoma jakog pula sponzora, čija sredstva čine najveći deo budžeta festivala. Ostavili smo organizatorima festivala odrešene ruke da na principima samofinansiranja organizuju komercijalne sadržaje u okviru festivala, kakav je upravo koncert Zaz. Ipak, kao pokrovitelj festivala, organizatorima smo postavili određene uslove, pre svega tražeći da prilikom organizacije komercijalnih sadržaja festivala uzvrate podršku svom gradu. To znači da sam u ime Grada predložio, a što je organizator i prihvatio, da 1.000 besplatnih ulaznica za koncert Zaz dodeli mladim ljudima koji pevaju ili volontiraju na festivalu, uče i studiraju muziku i žive sa njom“, izjavio je Andrej Bursać, član Gradskog veća zadužen za kulturu.

Najbržima popust

Koncert Zaz počinje u 20 sati, a kapije Petrovaradinske tvrđave za publiku će biti otvorene već od 17 sati. Ulaznice su u prodaji od 10. juna po ceni od 1.190 dinara i to prvi kontingent za 4.000 najbržih, a potom je cena 1.590 dinara. Fan pit je u prodaji po ceni od 1.990 dinara i to samo za 2.000 odabranih.

Poklanjamo karte

List Danas, Cantat Novi Sad i Grad Novi Sad poklanjaju 5×2 karte za koncert Zaz čitaocima između 16 i 25 godina, koji se u sredu 17. 08. od 9 do 10 sati jave na broj 011/344 11 86.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari