Zbirka neobjavljenih pripovedaka Pedra Almodovara izlazi naredne godine 1Foto: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

 

Engleski prevod 12 neobjavljenih pripovedaka Pedro Almodovara, koje španski reditelj naziva svojom „fragmentarnom autobiografijom“, biće objavljen narednog septembra.

Zbirka pod nazivom Poslednji san sadrži 12 pripovedaka na teme često prisutne u njegovim filmovima, poput komedije, autofikcije, parodije, pastiša i gotike.

Priče su napisane u periodu od kraja 1960-ih pa sve do danas, a u septembru 2024. godine objaviće ih kuća Harvil Secker, ogranak kompanije Penguin Random House UK.

U uvodu za ovu zbirku, Almodovar piše: „Tražili su mi da napišem autobiografiju više nego jednom i uvek sam odbijao. Ujedno su mi predložili da neko drugi napiše moju biografiju, ali mi nije bila primamljiva ideja da jedna cela knjiga bude posvećena meni kao pojedincu“.

Na sve to dodaje: „Nikad nisam vodio dnevnik, a kad god sam pokušao, nisam stigao ni do druge strane. Na neki način, ova knjiga predstavlja jednu vrstu paradoksa. Najbolje bi se mogla opisati kao fragmentarna autobiografija, nepotpuna i pomalo kriptična“.

Naslovna priča je o smrti Almodovarove majke, dok su tu i ljubavna priča o Isusu i Varavi, prvobitna verzija njegovog filma Loše obrazovanje, gotička priča o vampiru pokajniku i druge.

Ostaje samo da vidimo da li će i kada ova zbirka biti prevedena i na srpski jezik.

Izvor: The Guardian

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari