Zbrinjavanje bošnjačkog istorijskog nasleđa iz devedesetih godina 1Foto: bnv

Digitalizacija i zbrinjavanje istorijske građe Sandžačkog odbora za zaštitu ljudskih prava, bila je tema razgovora predsednice Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) Misale Pramenković sa predsednicom Sandžačkog odbora Semihom Kačar i direktorkom Kulturnog centra „Damad“ Zibijom Dervišhalitović-Šarenkapić.

Reč je o izuzetno obimnoj istorijskoj građi iz devedesetih godina prošlog veka, koja se odnosi na Bošnjake i koja zahteva stručnu obradu, digitalizaciju i smeštaj u arhive.

Zbog toga je Sandžački odbor pokrenuo razgovore sa čelnicima relevantnih institucija, koje mogu da pomognu. Prethodno je novopazarski gradonačelnik Nihat Biševac obećao pomoć lokalne samouprave, a danas je podršku dala i predsednica BNV Pramenković.

Ova nevladina organizacija je, pre dve godine, digitalizovala najznačajnije publikacije i novinske članke iz tog perioda Cilj je da se „od zaborava sačuva bogata građa, dobar materijal, za sve istraživače, koji će se baviti događajimaom iz devedesetih godina u ovom delu Srbije“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari