Zdravko Šotra za Danas povodom odlaska našeg velikog scenariste: Siniša Pavić je uz Gordana Mihića bio jedinstvena pojava, trećeg nemamo 1Foto FoNet Dragan Antonić

– Nisam režirao Sinišine serije, ali sam ga zvao kad sam radio „Obraz uz obraz“, da mi pomogne kao duhovit čovek – kaže za Danas reditelj Zdravko Šotra povodom odlaska Siniše Pavića, scenarste koji je u dugom nizu decenija obeležio jugoslovensku i srpsku TV produkciju, na neki način i filmsku, a preminuo je u 92. godini u svom domu u Vlasotincu.

Serijal „Obraz uz obraz“, muzički tok šou program sa Milenom Dravić i Draganom Nikolićem, premijerno emitovan od 1972. do 1974. na Televiziji Beograd, do danas je zadržao kultno mesto u ovdašnjem televizijskom stvaralaštvu, i ostavio je veliki trag u brojnim generacijama gledalaca.

– Kad govorim o „Obrazu uz obraz“ uvek ističem koliko je za mene bilo važan i presudan, i jako mi je značilo da mi jedan takav scenarista kao što je Siniša bude saradnik, da održimo nivo koji je „Obraz“ postigao. Siniša je to nesebično radio, bili smo i prijatelji. Smatram da je ono što je napisao i dao televiziji i filmu bilo izuzetno. Kao i Gordan Mihić, bio je jedinstvena pojava: nema sličnih primera da jedna osoba pokriva potrebe televizija kroz decenije – od prve serije, ne sećam se dobro ali mislim da su to bili „Diplomci“ 1971, pa skoro do dana današnjeg, Siniša je neprekidno pisao, brojne serije i TV drame, a i filmske scenarije. Imamo Mihića i Sinišu Pavića, trećega nemamo – ističe Zdravko Šotra.

Siniša Pavić (rođen je 1933. u Sinju),  bio je najplodotvorniji TV autor u bivšoj Jugoslaviji. Pisao je scenarije za najpopularnije serije koje su beležile rekordnu gledanost i u decenijama kada su reprizorane – „Pozorište u kući“, „Vruć vetar“,„Otpisani“, „Bolji život“, „Srećni ljudi“, „Porodično blago“, „Stižu dolari“, „Bela lađa“…

Pavić je napisao četrnaest istorijskih TV drama: “Poslednji čin”, “Vreme zločina”, “Čovek koji je bombardovao Beograd”, “Misija majora Atertona“…, kao i dramske serije “Španac”, “Banjica”…

Na velikom platnu je debitovao 1968, kada je po njegovom romanu „Višnja na Tašmajdanu“ snimljen istoimeni film, tu su i „Čudo neviđeno“ u režiji Živka Nikolića, nagrađeno Srebrnom arenom u Puli, „Tesna koža“ i „Laf u srcu“, koji su ušli u istoriju kao najgledaniji filmovi u našim bioskopima.

Dobitnik je brojnih nagrada, među kojima je i „Dositej Obradović“ za životno delo, a poslednja serija koju je snimio, „Junaci našeg doba“, premijerno je emitovana od 2019. do 2021. godine, dok se na raznim televizijama i dalje repriziraju neka od njegovih najboljih ostvarenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari