Dani NP Sterija u Vršcu obeleženi su premijerama na srpskom i rumunskom, a jubilej je obeležen i saopštenjem da će Profesionalno pozorište na rumunskom u Vojvodini nositi ime znamenitog pesnika, prevodioca, pozorišnog pregaoca i kulturnog poslenika Petru Krdua


Ovim povodom, obratila se supruga počivšeg pesnika, Ana Krdu.

Ona je istakla i da je Petru Krdu skoro deset godina bio na čelu Umetničkog saveta Profesionalnog pozorišta na rumunskom jeziku u Vojvodini. Njegova dobra saradnja kao i stručnost i visok intelektualni nivo Umetničkog saveta sa kojim je radio, rezultirali su izuzetnim predstavama koje su pobrale nekoliko nagrada i imale uspešna gostovanja u zemlji i inostranstvu (Rumunija, Češka, Crna Gora, poziv u Egipat koji, na žalost, nije ostvaren).

– Petru Krdu je svojom neizmernom kreativnom snagom, umetničkom vizijom i visokom svešću o ulozi i misiji kojoj se posvetio, dao Profesionalnom pozorištu na rumunskom u Vojvodini, prepoznatljiv pečat. Umetnička koncepcija za koju se borio i izborio , svrstala je ovu Scenu u red eminentnih avangardnih pozorišta. Kao i u književnosti i u pozorištu , Petru Krdu se zalagao za vrhunsku estetsku vrednost. Profesionalnost , ozbiljnost i posvećenost kojima je pristupio svakom projektu , imali su za ishod teatarska ostvarenja koja su nailazila na izuzetan prijem kritike i publike. Njegova ljubav prema pozorištu išla je do granice žrtvovanja svog zdravlja pa i života – naglasila je i dodala da želi da novi Umetnički savet bude svestan uloge profesionalne scene na rumunskom, da ima snagu da se odupre izazovima i pritiscima sa bilo koje strane i da ne sklizne u tokove koji će okrnjiti postignuti umetnički nivo. Da zadrži koncepciju Scene koja je dobila svoj profil zahvaljujući tome što je Petru Krdu bio čovek sutrašnjice i što je njegova umetnička vizija imala na umu mlade, one koje tek dolaze. Svojim repertoarom Profesionalno pozorište na rumunskom u Vojvodini, dužno je da izgradi određeni ukus i profil publike.

– Imamo potencijal za takvu publiku a mlade generacije treba da budu u fokusu. Znam da će Petru Krdu svojim neuništivim duhom i dalje da bdi nad svojim čedom i da će se radovati svakom njegovom uspehu – naglasila je Ana Krdu.

Od osnivanja (2003) Profesionalnog pozorišta na rumunskom u Vojvodini, Krdu se nalazio na njegovom kormilu u ulozi predsednika Umetničkog saveta. Za to vreme na njegovu scenu postavljena su dela Ežena Joneskoa, Mateja Višnjeka, Jovana Sterije Popovića, Đelu Nauma, Sanje Domazet, Danila Kiša, Vaska Pope, Nikite Staneskua , Mirčea Eliadeja, Franca Kafke, Gabrijela Kifua ,Marina Soreskua, Alfonsa Zura i drugih. Posle Krduove smrti na rumunskoj sceni izvedena je premijera „Pijač rose „Sanje Domazet -potresna storija o životu i radu Petru Krdua zasnovana na njegovim stihovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari