Želja i njena interpretacija: Održan seminar američkog psihoanalitičara dr Brusa Finka 1Foto: Nina Krajnik Privatna arhiva

Prošlog vikenda u okviru celogodišnjeg međunarodnog seminara slovenačke psihoanalitičarke dr Nine Krajnik „Novi simptomi u vreme političkih kriza“, održano je dvodnevno gostovanje jednog od najuticajnijih psihoanalitičara u svetu, dr Brusa Finka.

Tri predavanja pod naslovom „Želja i njena interpretacija“ otvorila su najaktuelnija pitanja koja dodiruju želju u različitim psihičkim strukturama, na primer u neurozi, psihozi i perverziji, psihoanalizi Hamleta, a takođe i interpretaciji snova.

Događaj se održao u Kući Pavlović na Dorćolu, uz prisustvo učesnika iz Srbije, Slovenije, Hrvatske i BiH, a online događaj su pratili učesnici iz Švedske, Indije i SAD-a.

Seminar, kao i knjiga „Želja i njena interpretacija“istražuju mesto želje, koju Lakan stavlja u srce svog psihoanalitičkog pravca.

Na osnovu različitih struktura (neuroza, psihoza, perverzija) predstavlja kako se kreće želja u odnosu na nesvesno.

Želja je ekstravagantna.

Oni koji žele da je savladaju ili nad njom pružaju moć ne mogu je shvatiti.

Čak i više – ako ona nije prepoznata, ona proizvodi simptome.

Cilj psihoanalize, zbog toga, na toj tački Lakanovog učenja predstavlja interpretacija.

Polazeći od Frojdovog uvida, da psihoanalitičar čita poruku o želji koja je skrivena unutar simptoma, Lakan ističe da želja zapravo jeste već interpretacija.

Dr Brus Fink je jedan od svetski najpriznatijih psihoanalitičara današnjeg vremena. Najpoznatiji je američki lakanovski psihoanalitičar, supervizor, glavni prevodilac radova Žaka Lakana na engleski jezik i vođa Psihoanalitičkog centra u Pensilvaniji. Diplomirao je na priznatom američkom univerzitetu Kornel (Cornell), magistrirao filozofiju na Univerzitetu Pariz 8 pod mentorstvom čuvenog filozofa Alana Badjua, a doktorirao iz lakanovske psihoanalize. Bio je profesor psihologije na Univerzitetu Dukuezne (Duquesne). Za svoj prevodilački rad dobio je priznanje Fondacije Florence Gould i Francusko-američke fondacije. Njegove knjige prevedene su na španski, portugalski, francuski, nemački, poljski, hrvatski, grčki, turski, japanski, korejski, italijanski i kineski jezik. U SAD-u i Velikoj Britaniji objavljena su u izdanju izdavačkih kuća Harvard i Princeton University Press, State University of New York Press, Routledge itd.

Dr Nina Krajnik je slovenačka lakanovska psihoanalitičarka, supervizorka i predavačica. Osnivačica je međunarodnog psihoanalitičkog pokreta Lakan Balkan, koji deluje u Srbiji, BiH, Hrvatskoj i u Sloveniji. Predsednica je Slovenačkog društva za lakanovsku psihoanalizu. 2019. otvorila je prvu lakanovsku psihoanalitičku praksu u Srbiji. Studirala je na Univerzitetu Pariz 8, a radila je u Švajcarskoj, Australiji i Novom Zelandu. Prevodilac je iz španskog, italijanskog, francuskog, engleskog i srpskog jezika. Od 2017. godine izvodi međunarodni program psihoanalitičke edukacije i studijski program klinike novih simptoma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari