Ambijentalni pozorišni festival „Tvrđava Teatar“ u Smederevu otpočeo je sinoć predstavom „Zemlja Do Do“ španskog Teatra Puho iz San Sebastijana koja je izvedena na više od 20 metara visine, a čast da proglasi festival zvanično otvorenim pripala je Nebojši Bradiću, ministru kulture u Republičkoj vladi.

Predstava „Zemlja Do Do“ višeslojno je delo inspirisano „Alisom u zemlji čuda“ Luisa Kerola. Prema rečima autora predstave, njihova ideja je bila ne toliko da prenesu publici poznatu priču, već da ponude miris Alise i spiralu drugih značenja i osećanja koja dolaze iz zemlje čuda Do Do. Grupa Puho koristi posebne izvođačke discipline objedinjene u jednom nastupu – teatar, cirkus, ples, visinske sportove, arhitekturu, scensku tehniku, multimediju i živu muziku.

Do 20. avgusta u glavnom i pratećem programu nastupiće pozorišta iz Srbije, Španije, Hrvatske, Holandije i Italije, a organizovan je pod sloganom „Sviraj to ponovo, Sem“, što je i naziv predstave Beogradskog dramskog pozorišta koju je, prema tekstu Vudija Alena, režirao Marko Manojlović. Osim te predstave, koja će biti izvedena 14. avgusta, domaći program obuhvata i komad „Rumunija 21“ , „Buđenje proleća“, „Putujuće pozorište Šopalović“, te obnovljene „Kate Kapuralica“, „Čovekova tragedija“ i „Proslava“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari