Među studentskim ostvarenjima koja su u konkurenciji za glavne nagrade festivala Kustendorf našao se i palestinski film „Ave Maria“ Basela Halila, koji je nominovan i za Oskara. Ova komedija o zakonima i zabranama našla se na spisku pet najboljih kratkih filmova iz celog sveta koji su u trci za nagradu Američke akademije, koje će biti dodene 28. februara u Los Anđelesu.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

„Priča filma događa se u petak veče kada počinje Šabat, kada Jevreji ne mogu da koriste tehniku, voze automobile i slično. U tom trenutku jedna jevrejska porodica žuri kući, kada im se, u blizini kaluđerskog manastira, pokvari auto. Treba im pomoć da koriste telefon, a kaluđerice u manastiru zavetovale su se ćutanjem, pa ne mogu da im pomognu“, objašnjava Halil.

On je odrastao u Palestini, u zemlji u kojoj možeš biti rođen kao Jevrejin, hrišćanin ili musliman.

„Ne možete sami odlučiti, već istog trenutka kada se rodite dobijate svoje prijatelje i neprijatelje. To je važno pitanje za mene. Ne možete da birate stranu, ali možete birati nivo ekstremizma kojim štitite i određujete sebe. Tako je i u filmu“, objašnjava reditelj. On smatra da je palestinska kinematografija sve interesantnija svetu, jer ima toliko priča koje može da ispriča, budući da do sada niko nije želeo da ih sasluša.

„U medijima uvek se pokazuje samo jedna strana, a to nas frustrira. Kroz film dobijamo priliku da pokažemo svoje priče. Dobre i loše strane. Odraz naše stvarnosti. Trenutno u nama postoji neka vatra, koja nam daje motivaciju da nastavimo dalje i da pokažemo svetu naše priče. Inače niko neće čuti naš glas“, dodaje reditelj, koji trenutno priprema dva filma – dve komedije.

„Volim da nasmejem ljude. Ne želim da ih deprimiram. Ako žele da budu deprimirani, dovoljno je da pogledaju svoje bankovne račune ili da gledaju televiziju. Lako je to učiniti, ali izazov je nekog nasmejati“, zaključuje naš sagovornik.

Zlatno jaje za mađarski „Vartburg“

Mokra Gora – Filmu „Vartburg“ mađarskog reditelja Davida Borbaša pripala je nagrada Zlatno jaje 9. Međunarodnog filmskog i muzičkog programa Kustendorf.

Drugi najbolji film ovogodišnje takmičarske selekcije je „Ave Maria“ palestinskog autora Basela Halila, dok je Bronzano jaje dodeljeno Ruskinji Mariji Guskovoj za ostvarenje „Erkinov povratak“. Specijalnu nagradu žiri je dodelio filmu „Grad“ u režiji Maše Šarović (Srbija).

Direktorka fotografije Dijan Baratje (Francuska) i švedski direktor fotografije mađarskog porekla Ištvan Borbaš dodelili su nagradu „Vilko Filač“ za najbolju fotografiju Eriku Mizrahiju za film „Ave Maria“ u režiji Basila Halila.

Svečanom zatvaranju u Drvengradu prisustvovao je ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Čepurin.

M. K.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari