Književnica Natalija Dević boravila je prethodnog vikenda sa Umetničkim press karavanom na 20. jubilarnom Sajmu knjiga u Puli. Na najvećem istarskom festivalu knjige imali su susret i sa hrvatskim predsednikom Ivom Josipovićem. Tom prilikom, Natalija mu je poklonila svoj novi roman „Žena sa crnim šeširom“.


– Imali smo susret na kafi sa predsednikom Josipovićem. Pozdravila sam ga u ime Umetničkog press karavana koji je ovu posetu i organizovao, poklonila mu svoj novi roman „Žena sa crnim šeširom“, a onda sam ga pitala koji mu je omiljeni srpski pisac. Odgovorio je da je to Danilo Kiš, i dugo i lepo pričao o svojim beogradskim danima, gde je služio vojsku, i kako je u Beogradu tada bilo mnogo više knjižara nego u Zagrebu, pa samim tim i mnogo više domaćih i stranih izdanja, te da se svaki put s punom torbom knjiga vraćao kući. Vrlo ljubazno je primio moj poklon, a pošto je rekao i da pravi ličnu predsedničku biblioteku, verujem da će se i moja knjiga s posvetom predsedniku naći u njoj – kaže Natalija.

Nakon povratka u Beograd, Devićeva najavljuje promociju knjige „Žena sa crnim šeširom“, koja će se održati 17. decembra u 18 sati u knjižari Delfi u Studentskom kulturnom centru u Beogradu, a sa sajma u Puli izdvaja i poseban utisak.

– Na sajmu knjiga u Puli svaki dan počinje doručkom s piscem. To je sjajna prilika za neposredan kontakt čitalaca i autora. Ipak, posebno je važno i što ove susrete direktno prenosi hrvatska nacionalna televizija. Takođe, predsednik Josipović je ove godine bio pokrovitelj pulskog sajma knjiga, što pokazuje u kojoj meri se, na pravi način i na nacionalnom nivou, daje značaj kulturi.

U Puli su ove godine u fokusu su bili umetnici stripa. Među njima posebna pažnja posvećena je Beograđaninu Aleksi Gajiću, kao i Nini Bunjevac, Srpkinji koja živi u Kanadi. Upravo njenu knjigu „Zemlja otaca“ hrvatska ministarka kulture Andrea Zlatar Violić kupila je na sajmu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari