Žene unutar talačke krize 1Foto: Nenad Sugic

Predstava „Severoistok“ po tekstu Torstena Buhštajnera a u režiji Jane Maričić biće premijerno izvedena u subotu u 20 sati u Bitef teatru.

Komad govori o 23. oktobru 2002. godine, danu kada je grupa naoružanih Čečena upala u prepuno moskovsko pozorište Dubrovka. Teroristički napad koji često nazivaju i „ruskim 11. septembrom“ trajao je tri dana, tokom kojih je 40 čečenskih pobunjenika uzelo za taoce gotovo 900 gledalaca i učesnika mjuzikla „Nord-ost“. Čečeni su zahtevali da Rusi povuku svoje trupe iz mesta Groznog. Pregovori su prekinuti akcijom koja je izvedena za nepuna dva sata, kada su ruske specijalne snage kroz sistem za ventilaciju pustile omamljujući gas u pozorište, a nakon toga započele žestok napad. Talačka kriza završena je sa najmanje 150 mrtvih i 700 povređenih. Svi teroristi su ubijeni. Do danas su mišljenja podeljena vezano za odluku Vladimira Putina da „sa teroristima nema pregovora“, a broj žrtava bacio je senku na akciju specijalaca i opravdanost njihovog postupka.

Komad Torstena Buhštajnera nastao je po istinitim svedočenjima preživelih. Čečenka, Ruskinja iz publike i Letonka koja je spasavala žrtve, iznose svoja potresna sećanja i ponovo ih proživljavaju. Tog 23. oktobra Olga je sa svojim mužem i devetogodišnjom ćerkom bila među publikom u pozorištu Dubrovki. Trebalo je da gledaju porodični mjuzikl „Nord-ost“. Na drugoj strani grada Zura, mlada čečenska udovica sedi u kombiju. Pored nje su druge mlade udovice koje su izgubile svoje muževe pre nego što su napunile 20 godina. U bolnici doktorka Tamara dobija poziv da mora da se brine o taocima u pozorištu.

Drama Torstena Buhštajnera ne bavi se pitanjem krivice, već daje glas ženama koje preispituju svoje živote uzdrmane egzistencijalnom pretnjom u kojoj su se našle. Tri žene – Ruskinju, Čečenku i Letonku, igraju Katarina Žutić, Jovana Gavrilović i Milica Janevski.

„Ove priče kreiramo suptilnim pozorišnim jezikom, insistirajući na istinitosti i tananosti ljudskih osećanja, a ne na političkom kontekstu događaja. Terorizam je suviše važna i prisutna pojava da bismo ga samo površno osuđivali – mi priznajemo njegovu prisutnost na celoj planeti i bavimo se složenim mehanizmima straha“, najavljuju iz Bitefa.

Nemački pisac Torsten Buhštajner za dramu „Severoistok“ dobio je nekoliko nagrada. Komad, koji je premijerno izveden 2006. u Kraljevskom dramskom pozorištu u Stokholmu, do sada je postavljen u 22 zemlje i preveden na 15 jezika. Trenutno se uz Srbiju, igra i u Bugarskoj, Kazahstanu, Poljskoj i Holandiji. Reprize predstave zakazane su za 15. i 26. april.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari