ženski likoviFoto: Promo

Internacionalni filmski festival Ženski likovi ispred i iza kamere održava se 17. i 18. juna u Jugoslovenskoj Kinoteci, Uzun Mirkova 1.

Ženski likovi ispred i iza kamere je internacionalni filmski festival u Beogradu kojim želimo da prevaziđemo nametnute narativne stereotipe junakinja na našem području.

Ciljevi festivala su osnaživanje ženskih likova u domaćoj kinematografiji, filmskih autora i onih koji bi to voleli da budu, kao i prikazivanje
sadržaja koji ne podleže patrijarhalnim normama.

Festival je pre svega namenjen obrtanju perspektive ženskih likova u domaćim filmovima i serijama, iz nečijih ,,žena, majki, ljubavnica“ u autentične glavne likove.

Festival će se sastojati iz tri dela – panel diskusija, filmskih radionica i filmskih projekcija.

Filmski festival Ženski likovi ispred i iza kamere 1
Foto: Promo

1) ŽENSKI LIKOVI ISPRED KAMERE – PANEL DISKUSIJE

Kroz razgovor sa ekspertima iz sveta filma i kulture prolazimo kroz stereotipe filmskih junakinja uz koje smo odrastali, kao i izuzetke i naše omiljene primere ženskih glavnih likova (npr. čuvena Gordana Diklić u izvođenju Milene Dravić u Nije lako sa muškarcima). Razgovar će biti i o budućnosti ženskih likova u filmskoj industriji kod nas i u svetu.

– PANEL 1 – Ženski likovi u domaćoj kinematografiji (17. juna u 17h u Jugoslovenskoj Kinoteci, Uzun Mirkova 1)

Panelisti: rediteljka Mina Đukić, scenaristkinja Ljubica Luković, glumica Sonja Kolačarić, filmski kritičar Đorđe Bajić, filološkinja Verica Arsić i rediteljka i umetnički direktor ovog festivala Mimi Vlaović.

– PANEL 2 – Barbi revolucija: Kako pisati žene kao osobe, a ne lutke? (18. juna u 17h u Jugoslovenskoj Kinoteci, Uzun Mirkova 1)

Panelisti: Rediteljka nagrađena studentskim Oskarom Tamara Denić, višenagrađivana scenaristkinja i rediteljka Mahee Merica, diplomirani filozof Jovana Petković i rediteljka i umetnički direktor ovog festivala Mimi Vlaović.

Filmski festival Ženski likovi ispred i iza kamere 2
Foto: Promo

2) ŽENSKI LIKOVI IZA KAMERE – FILMSKE RADIONICE

Radionice za filmske autore i glumce na početku svoje karijere, koji će biti usmereni na temu OBRNI STEREOTIP. Teme su šta je stereotip, da li je nužno loš i kako ga obrnuti zajedno sa očekivanjima gledalaca. Iako su radionice pre svega za ženske autore, veoma su dobrodošli i muški autori koji žele da poboljšaju kvalitet pisanja/reprezentacije ženskih likova u svom radu.

Radionice su sledeće:

– RADIONICA SCENARIJA koju vodi rediteljka i umetnički direktor festivala Mimi Vlaović i scenaristkinja-rediteljka Mahee Merica – 21. juna u 14h, SAE institut Beograd, Čika Ljubina 8

– RADIONICA VIZUELNOG IDENTITETA LIKA KROZ PRAVLJENJE MUDBORDA za sektore režije, kamere, scenografije i kostima koju vodi direktorka fotografije i profesionalni autor mudbordova Nizah Elias i rediteljka i umetnički direktor festivala Mimi Vlaović – 21. juna u 17h, SAE institut Beograd, Čika Ljubina 8

– RADIONICA GLUME koju vodi eminentna glumica Sonja Kolačarić – 22. juna u 12h u Jugoslovenskoj Kinoteci, Uzun Mirkova 1.

Filmski festival Ženski likovi ispred i iza kamere 3
Foto: Promo

3) FILMSKE PROJEKCIJE – 17. i 18. juna od 19h

Tokom dve večeri prikazuje se 12 višenagrađivanih filmova iz Srbije, Crne gore, Francuske, Engleske i Amerike. Posle projekcija slede razgovori sa prisutnim autorima i pitanja publike. Tokom celog festivala Ženski likovi ispred i iza kamere dijalog je otvoren sa publikom i učesnicima radionica.

Žanrovi i teme su raznovrsne – od komedije o finansijskom pritisku savremenog doba Burn Out, mjuzikla o prevazilaženju seksualnih blokada Vagina Musical, do drame o suočavanju sa prošlim životima naših roditelja Señor i mnogih drugih svežih pogleda na svet…

U selekciji je i prošlogodišnji dobitnik studentskog Oskara, film ,,Istina“ rediteljke Tamare Denić, kome je ovo domaća premijera filma!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari