Žera iz Crvene jabuke o vlasnici zadnjice s omota njihovog prvog albuma: “Ta devojka je danas jedna ozbiljna gospođa“ 1Foto: Vikipedija/Dušica Stanojev Rikić

Povodom koncerta grupe Crvene jabuke, koji će se održati na Dan zaljubljenih 2023. godine u Zagrebu, Dražen Žerić Žera, frontmen ovog benda u intervjuu za Jutarnji list osvrnuo se na 38 godina postojanja ovog benda, PR strategije kojima on, kako kaže, nikad nije robovao, kao i na legendarni dizajn prvog albuma na čijoj naslovnici je ženska zadnjica i preko nje nacrtana jabuka.

Na pitanje kako su uspeli nagovoriti devojku na to. Žera je uzvratio da je model imao svoje uslove.

Taj omot u to je doba je bio revolucija. Ta devojka danas je već jedna ozbiljna gospođa od nekih 55-60 godina. Pristala je da pozira pod uslovom da se ne otkrije njen identitet. Hvala joj što nam je izašla u susret. – ispričao je Dražen Žerić Žera.

Govoreći o svom imidžu frizuri i starakma kazao je da i jedno i drugo datiraju iz osamdesetih.

– Frizura nije nikakvo remek-delo, očito. Nastala je još osamdesetih, a ostala je jer se ne moram truditi oko nje, nego je samo rukom raščupam. Što se starki tiče, imam ih petstotinjak. Deo držim u garaži, a nosim ih isto od osamdesetih jer su ih tada nosili Davorin Popović, Mirza Delibašić… Bio sam i maneken za starke, ali ne znam hoću li to i ostati. Možda se prebacim na neke druge patike –kaže Žera.

Na pitanje kako je nastao njihov novi singl “Neka nova jutra” odgovara uz sme.

– Nastao je ujutro…Šalim se, bila je multimedijalna izložba ‘Crvena jabuka: Za sve ove godine’ povodom 35. godina Crvene jabuke, Sarajevo je uoči Nove godine bilo prekrasno okićeno, baš je bilo lepo prošetati gradom. I mi smo tako šetali, a onda smo došli tamo, u Štrosmajerovu ulicu, a ispred galerije neki klinci sviraju klasike sarajevske scene: Dugmeta, Jabuke, Elvisa Kurtovića, Zabranjenog pušenja, Plavog orkestra, Indexa… Ono, slušaš ih i pitaš se jesi li u pravoj godini. Dakle, klinci praše sjajan rock and roll, imaju petnaestak godina, zovu se ‘Jutro’. Zanimljivo je da se tako zvao i sastav iz kojeg je posle izniklo Bijelo dugme. To su bile neke veze koje su napravile emociju, spoj naših 35 godina i nekih novih dana što dolaze, pa je dan nakon toga Mirko Šenkovski Geronimo napravio pesmu ‘Neka nova jutra’. Sama ideja te pesme je šira, ona obuhvata sve što se zbiva oko nas, jer ljudi često odlaze u druge zemlje trbuhom za kruhom, ali uvek moraju sačuvati sećanja na svoj dom i sve ono što ih je formiralo kao ljude – ispričao za Jutarnji list Dražen Žerić Žera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari