Rolingstounsi (na fotografiji sa Martinom Skorsezeom) su prošetali crvenim tepihom na otvaranju 58. izdanja Berlinskog filmskog festivala, na svetskoj premijeri Skorsezeovog dugo očekivanog muzičkog dokumentarca „Shine A Light“ (sa 16 kamera snimljeno je 150.000 metara materijala).

Rolingstounsi (na fotografiji sa Martinom Skorsezeom) su prošetali crvenim tepihom na otvaranju 58. izdanja Berlinskog filmskog festivala, na svetskoj premijeri Skorsezeovog dugo očekivanog muzičkog dokumentarca „Shine A Light“ (sa 16 kamera snimljeno je 150.000 metara materijala). Iako će ovo Berlinale proteći u znaku muzike – Madone kao reditljke (debituje filmom „Filth and Wisdom“), Peti Smit, „kume panka“ koja dolazi na premijeru dokumentarca o njenoj karijeri, Nila Janga koji će predstaviti film o turneji iz 2006, filmovima o hip-hop izvođačima na Sandens festivalu, kao i priče o argentinskom tangu, zatim „Bananaz“ o nezavisnom bendu Gorillaz te „Heavy Metal in Baghdad“ o iračkom bendu koji je morao da ode u Tursku pošto je počeo da dobija pretnje smrću… To će upotpuniti i „teške“ priče, kao što je dokumentarac o zločinima američkih vojnika počinjenih nad zatvorenicima u zloglasnom iračkom zatvoru Abu Graib („Standard Operating Procedure“ Erola Morisa), ili storija o deci-vojnicima u Eritreji.

Košlik impresioniran Madoninim pismom

Direktor Berlinala, Diter Košlik naročito je zadovoljan činjenicom da je za otvaranje festivala imao „Shine A Light“, pošto ranijih godina često nije imao dovoljno „jak“ program za početak. S druge strane, Košlik je svakako zadovoljan i činjenicom da mu je lično Madona pisala i zamolila ga da njen rediteljski prvenac uvrsti u program. „Ne znam Madonu lično, ali nikad nisam ranije dobio pismo od nekoga u kome piše – Dragi Diter, ako vam se svidi moj film volela bih da ga prikažete u Berlinu, vaša Madona. Očigledno, to me je impresioniralo“, kazao je Košlik.

Trka za Zlatnim medvedom trebala bi ove godine da bude interesantnija nego proteklih sezona kada je bilo dosta iznenađenja. Ove godine filmski kritičari očekuju tesnu borbu 21 kandidata, koji pretenduju na titulu najboljeg, a o pobedniku će odlučivati žiri koji predvodi reditelj Kosta Gavras. Među najinteresantnijim delima, koja već sada dobijaju epitet favorita, nalaze se i nova ostvarenja Britanca Majka Lija, Džonija Toa iz Hong Konga i američkog reditelja POLATOMASA Andersona. Anderson se takmiči sa filmom „Biće krvi“, a Zlatnog medveda je dobio 2000. za „Magnoliju“. Li dolazi sa komedijom „Happy-Go-Lucky“, a popularni reditelj akcionih ostvarenja To, snimio je dramu o prijateljstvu džeparoša „Sparrow“.

Okrnjen žiri

Berlinski filmski festival ostao je, u poslednjem trenutku, bez dve članice međunarodnog žirija za dodelu Zlatnog i Srebrnog medveda – danske rediteljke Suzan Bier i francuske glumice Sandrin Boner. Suzan Bier mora hitno da otuputuje u SAD zbog nepredviđenih okolnosti u vezi sa njenim novim filmom, a Bonerova ne bi mogla da ostane u Berlinu do kraja festivala, odnosno 17. februara, zbog čega je takođe obavestila organizatore da podnosi ostavku. Organizatori Berlinala izrazili su veliko žaljenje što moraju da saopšte u poslednjem trenutku da njih dve neće moći da učestvuju u radu žirija. Suzan Bier navela je u obrazloženju ostavke da je već spakovala kofere, jer „nepredviđene okolnosti zahtevaju da momentalno bude prisutna na drugom mestu“. „Iz tog razloga, na žalost, neću moći da učestvujem u radu žirija. Veoma sam tužna zbog toga“, dodala je ona. Sandrin Boner navela je da će, iako ne može da ostane do kraja Berlinala, učiniti sve što može da održi bar predavanje predviđeno u okviru Berlinale talent kampa. Žirijem 58. Berlinala predsedava čuveni reditelj grčkog porekla Kosta Gavras, a članovi su nemačka glumica Dajana Kruger, jedna od najpopularnijih glumica azijskog filma Šu-ći, nemački scenograf Uli Haniš, američki montažer i inženjer zvuka Volter Merč, koji je radio na antiratnom filmu Frensisa Forda Kopole „Apokalipsa sada“, kao i producent Aleksandar Rodnijanski, rođen u Ukrajini, koji je jedan od najuspešnijih filmskih i TV producenata u Rusiji. SEECULT.org

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari