Zlatne značke i povelje KPZ Srbije dodeljene su juče u Ministarsvu za dijasporu istaknutim umetnicima i kulturnim aktivistima iz zemlje i sveta. Dodeljena su ukupno 62 priznanja, pojedincima i organizacijama koji su prema oceni žirija, kojim je predsedavao književnik Aleksandar Čotrić, a u čijem su sastavu bili Uroš Dojčinović, Milovan Vitezović, Miodrag Jakšić i Marija Bišof, ostvarili značajan doprinos u razvoju kulturne delatnosti.

Zlatne značke i povelje KPZ Srbije dodeljene su juče u Ministarsvu za dijasporu istaknutim umetnicima i kulturnim aktivistima iz zemlje i sveta. Dodeljena su ukupno 62 priznanja, pojedincima i organizacijama koji su prema oceni žirija, kojim je predsedavao književnik Aleksandar Čotrić, a u čijem su sastavu bili Uroš Dojčinović, Milovan Vitezović, Miodrag Jakšić i Marija Bišof, ostvarili značajan doprinos u razvoju kulturne delatnosti. Među nagrađenim umetnicima iz zemlje našli su se i slikar Milan Cile Marinković, muzička umetnica Biljana Krstić, književnik Aleksandar Jovanović, kao i operski umetnik Oliver Njego.
Nagrađena kompozitorka Isidora Žebeljan rekla je za Danas da je velika čast primiti priznanje od kompetentnih ljudi koji prate šta ko radi u ovoj zemlji. „Imena nekih od ovogodišnjih dobitnika govore da se odnos prema vrednostima menja u dobrom smislu, pa mi je drago što su priznanja dobili umetnici poput Cileta Marinkovića ili Slađane Milošević. Istovremeno je bitno i da se Srbija sa pažnjom odnosi prema kulturnim poslenicima koji su postigli značajne rezultate u razvoju kulture i u inostranstvu“, kaže Žebeljanova.
Nagrade su uručili ministar za dijasporu Vojislav Vukčević i predsednik KPZ Srbije Ljubivoje Ršumović. Predsednik žirija Aleksandar Čotrić istakao je da je žiri svoj posao radio ozbiljno, odgovorno i obuhvatno, s obzirom na to da srpski umetnici, prosvetni i kulturni radnici svojim stvaralaštvom predstavljaju sam evropski vrh na polju kulture. B.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari