Zlatni zvuci Zlatibora: Peti, jubilarni Festival klasične muzike 1Foto: Zlatni zvuci/Promo

„Festival klasične muzike „Zlatni zvuci“ biće održan u periodu od 26. do 30. avgusta 2023. godine na Zlatiboru.

Posetioci će moći da uživaju u zlatnim zvucima i fantastičnom izvođenju kompozicija Šuberta, Štrausa, Mocarta, Bizea, Dvoržaka, Ramoa, Belinija, Verdija, ali i savremenih srpskih kompozitora“, najavio je profesor Boris Kraljević, pijanista i umetnički direktor Festivala klasične muzike “Zlatni zvuci.

Zlatni zvuci Zlatibora: Peti, jubilarni Festival klasične muzike 2
Foto: Zlatni zvuci/Promo

– Bilo da ste posetioci Zlatibora, učenici nižih i srednjih muzičkih škola, studenti muzičkih akademija ili ljubitelj kulturnih dešavanja, ovog meseca imaćete priliku da u kraju koji je poznat po trubama i etno pevanju, prisustvujete jedinstvenoj seriji koncerata klasične muzike – ukazano je povodom manifestacije.

Dušan Aksentijević, pijanista, idejni tvorac i direktor Festivala klasične muzike “Zlatni zvuci”, na konferenciji za medije održanoj u Medija centru u Beogradu kazao je da je kao profesor klavira u nižoj i srednjoj muzičkoj školi i pijanista, zainteresovan da sredina u kojoj je kratko vreme živeo i radio bude obogaćena novim kulturnim sadržajima, a građanima i turistima budu predstavljeni muzički sadržaji na nov i pristupačan način.

– Klasičnu muziku smo izmestili iz koncertne sale, njenog prirodnog ambijenta i pružili priliku gostima na Zlatiboru da uživaju u jedinstvenoj kulturnoj ponudi ove vrste u nesvakidašnjem ambijentu – kazao je Aksentijević.

Sopranistkinja Sonja Šarić istakla je da se raduje što će i ove godine hol hotela „Palisad“ ispuniti čarobni zvuci klasične muzike, kao i obeležavanju stogodišnjice rođenja Marije Kalas i 150 godina rođenja Sergeja Rahmanjinova.

Tokom pet dana trajanja Festivala, zainteresovani građani i posetioci Zlatibora, koji žele da uživaju u izvođenju klasične muzike regionalno poznatih i nagrađivanih umetnika mogu to učiniti potpuno besplatno u holu hotela “Palisad”.

– Kao prvi hotel na Zlatiboru, čast nam je da budemo domaćini ovog kulturnog događaja. U salonskom ambijentu, vratili smo se pravim vrednostima, zaplovili umetnošću i oplemenili ostanak našim gostima – naglasila je Katarina Cicvarić, direktorka marketinga i prodaje hotela „Palisad“.

Zlatni zvuci Zlatibora: Peti, jubilarni Festival klasične muzike 3
Foto: Zlatni zvuci/Promo

Veliko razumevanje za viziju ovog festivala i dugoročne planove pokazale su društveno odgovorne kompanije, od lokalnih preduzeća do internacionalnih korporacija, bez kojih festival ne bi mogao da opstane i raste iz godine u godinu.

– Kao krovna organizacija donatora koja okuplja kompanije, fondacije i organizacije, sve one koji ulažu u opšte dobro u zajednici u kojoj deluju i posluju i neguju filantropiju i njene vrednosti, naša dužnost je da podržimo ovakve događaje koji su prilika da istaknemo koliko je ulaganje u kulturu važno, te da su kultura i filantropija u neraskidivoj vezi na putu ka zdravijem i humanijem društvu. Podrška Foruma Festivalu je da poveže sa članicama, potencijalnim sponzorima, ali i da stvorimo bazu za naredne godine kada bi festival mogao da ima i filantropsku komponentu, za podršku mladim talentima i muzičarima, prikupljanje sresdstava za ulaganje u kulturu, stipendije itd. Festival već ima potencijal da postane platforma za promociju važnosti ulaganja u kulturu i kulture uopšte – kazala je Jelena Bratić iz Srpskog filantropskog foruma.

Festival klasične muzike „Zlatni zvuci“ okuplja i spaja na jednom mestu ljude iz različitih kulturnih sredina, uzrasta, obrazovanja i takvom razmenom različitosti stvara veoma interesantno i plodno tlo u sredini u kojoj se održava. Na ovaj način, ostvaruje se direktan uticaj na obogaćivanje ponude i potreba u oblasti kulture, obrazovanja, kao i turističke ponude Zlatibora. Festival predstavlja kulturnu, profesionalnu i stručnu manifestaciju i ima za cilj stvaranje novog kulturnog jezgra koje će okupiti umetnike, građane i turiste, promovišući kulturu i umetnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari