Zlatno doba seksa, droge i rokenrola 1

U 81. Lagunom knževnom klubu gosti Tanje Vučković večeras u knjižari Bukmarker u beogradskom SKC-u biće muzičar, rok novinar i prevodilac Dejan Cukić i književni i filmski kritičar Zoran Janković.

Tema novembarskog Kluba je bestseler američke spisateljice Tejlor Dženkins Rid “Dejzi i Šestorica”, koji je početkom godine Laguna objavila u prevodu Milice Cvetković.

Reč je o fikciji “upakovanoj” u formu transkripta više paralelnih intervjua koji svedočenjem iz prve ruke treba da rasvetle kako je navodna čuvena američka rok grupa iz sedamdesetih godina 20. veka “Dejzi DŽouns i Šestorka” stekla slavu i šta je dovelo do njenog razlaza na turneji posle koncerta u Čikagu 12. jula 1979. godine.

O tim događajima govore bivši članovi benda, uključjući i glavnu junakinju Dejzi Džouns, članovi njihovih porodica, njjhov agent, prijatelji, elita muzičke industrije…

“Imena, ličnosti, mesta i događaji su plod mašte”, upozorava Tejlor Dženkins Rid na početku knjige u čijoj završnici reč dobija i “autorka” koja u beleškama otkriva da je ćerka jednog od glavnih junaka romana – vođe “Šestorke” Vilijama Bila Dana.

To, uz reči pesama Dejzi Džouns, doprinosi autentičnosti ove priče koja bez mnogo iluzija oslikava umetnički svet iza i izvan scene u vremenu koje mnogi i danas smatraju zlatnim dobom seksa, droge, rokenrola, divljeg i neobuzdanog života.

– Teško je opisati muziku. Mislim da postoji snažna veza između čitanja o nečemu i želje da to čujete. Da je ovo biografija, da su ovo stvarni ljudi, mogli biste da preslušate neku pesmu koja je izašla sedamdesetih i to bi upotpunilo doživljaj. Zato sam htela da doživljaj bude stvaran, koliko god je to moguće. Želela sam da čitalac ima osećaj da je utonuo u priču, a ne kao da čita fikciju… Za mene je najbolji način da to postignem bio da oponašam ono što mislim da je najbolji medij za priče o roku, a to je rok dokumentarac – izjavila je u jednom od intervjua Tejlor Dženkins Rid.

Ona je umetničku karijeru započela u filmskoj produkciji, pa ne čudi da je na nastanak ovog njenog romana iz 2019. uticaj imao i godinu dana stariji četvrti rimejk filmskog klasika iz 1937. “Zvezda je rođena”.

– Dopala mi se ideja da pišem o umetničkoj saradnji, o ljudima koji prelaze liniju između onoga što je stvarni život i onoga što je umetnost – kaže Tejlor Dženkins Rid, koja osim romana piše i kratke priče i TV scenarija.

“Dejzi Džouns i Šestorka” je njen šesti roman za koji književni kritičari tvrde da je “poprilično ozbiljan portret sedamdesetih, doduše, sa dozom šaljivosti, ali bez sarkazma”.

Prema ovoj knjizi u septembru ove godine počelo je snimanje TV serije u kojoj glavnu junakinju Dejzi Džouns igra glumica Rajli Kiou, unuka “kralja rokenrola” Elvisa Prislija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari