Zlatno pero Beograda 23. novembra u Konaku kneginje Ljubice 1Foto: Wikipedia/Đorđe Stakić

Ovogodišnje 51. Zlatno pera Beograda – 16. Međunarodni bijenale ilustracije, u organizaciji Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS), biće otvoreno u Konaku kneginje Ljubice 23. novembra.

Glavni program, koji obuhvata radove domaćih i inostranih učesnika, trajaće od 23. novembra do 3. decembra, saopštili su organizatori.

Izložba Zlatno pero Beograda predstavlja jednu od najobimnijih i najstarijih izložbi Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije, koja se od devedestih godina organizuje na međunarodnom nivou, a po broju radova i koncepciji programa predstavlja jedinstvenu smotru stvaralaštva iz oblasti ilustracije u regionu i šire.

Bijenale je otvoreno za sve umetnike sveta. Izlažu se sve vrste ilustracija namenjene knjigama, časopisima, novinama, bibliofilskim izdanjima, autorskom stripu, crtanim i animiranim filmovima, elektronskim medijima, kao i ekslibrisi.

Ovogodišnjio program obuhvata radove 130 ilustratora iz Srbije i sveta, a među stranim autorima brojnošću se ističu tradicionalni učesnici Zlatnog pera Beograda – ilustratori iz Irana.

U istom prostoru u kom se odvija glavni program, biće predstavljeni radovi Bogdana Kršića,, koji se predstavljaju publici u znak sećanja na dobitnika nagrade ove značajne izložbe.

U izložbenom prostoru Galerije Žad u Muzeju primenjene umetnosti, 24. novembra biće otvorena izložba iranske umetnice Nušin Sagedian, dobitnice Gran Pri nagrade 50. Zlatnog pera Beograda, a trajaće do 4. decembra.

U okviru pratećeg programa, u Galeriji Singidunum, u saradnji sa Italijanskim kulturnim centrom, 14. decembra biće otvorena izložba specijalnog gosta ovogodišnjeg Zlatnog pera Beograda, svestranog umetnika Lorenca Čekotija iz Rima, a moći će da se poseti do 25. decembra.

Savet 51. Zlatnog pera Beograda čine predsednik saveta David Vartabedijan, Slobodan Jovanović, Danijela Paracki, Vladimir Vesović, Dragana Palavestra, Iva Ćirić i Dražen Kovačević, a kustos izložbe je istoričarka umetnosti Vladana Kosić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari