Branislav DimitrijevićFoto: Amir Hamzagic/ATAImages

Zeleno-levi front osudio je danas najavu gradskih vlasti da će iseliti umetnike koji koriste zgradu bivšeg „Jugošpeda“ kod beogradskog sajma u Bulevaru vojvode Mišića i ocenio je kao kontinuirani nemar i bezobzirnost prema akterima savremene umetnosti i alternativne kulture.

Koordinator grupe za kulturu ZLF-a Branislav Dimitrijević u pisanoj izjavi naveo je da je umetnicima, a posebno onima koji deluju u polju nezavisnog, alternativnog i inovativnog stvaralaštva, grad onemogućava pristup prostorima u kojima bi mogli da istražuju, vežbaju, stvaraju i prezentuju svoja dela.

“Umesto da konačno ponude plan kako da se savremenim stvaraocima omoguće najosnovniji uslovi za rad i izađu sa rešenjem na koji način neiskorišćene prostore u gradu dati na korišćenje umetnicima i radnicima u kulturi, gradske vlasti nastavljaju sa obezvređivanjem njihovog rada.“, ocenio je on, prenosi Beta.

Kako se u saopštenju navodi, slično se dogodilo pre tri godine sa zgradom BIGZ-a „koja je godinama bila jedna od najznačajnih mesta za muzičke studije, slikarske i vajarske ateljee, i druge potrebe najviše najmlađih generacija umetnika“.

„Kada su oni odatle iseljeni, Goran Vesić je obećao je da će ovaj problem rešiti formiranjem komisije koja do danas nije obavestila ni javnost, ni stvaraoce o rezultatima svoje navodne aktivnosti“, dodaje se.

Dimitrijević je ocenio da je nemar prema alternativnoj kulturi više od običnog nemara i da je reč o „očiglednoj nameri vlasti“ da spreči razvoj slobodnog stvaralačkog duha novih generacija.

„Za vlast je kultura samo partijska ikebana i poligon za samopromociju statusa nove imućne elite i znak sve većih socijalnih raslojavanja, marginalizovanja slobodnih umetnika i nedostupnosti kulturnih sadržaja građanima“, dodao je Dimitrijević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari