Zločin i kazna u DOB-u 1

Međunarodni festival Ekstravagantna tela: Zločin i kazna, koji kroz umetničke produkcije, žive događaje, performanse, predstave, razgovore i radionice kritički preispituje društvene odnose …

…koji oblikuju kategoriju kriminala i odvajaju kriminalno ponašanje od ne-kriminalnog, biće održan 20. i 21. novembra u Domu omladine Beograd. 

Program u Domu omladine Beograda je deo šireg međunarodnog projekta u okviru koga se realizuje izložba u Zagrebu i konferencija u Skoplju.

„Činjenica da se norme koje regulišu društveno prihvatljivo ponašanje menjaju kroz istoriju ukazuje da su norme uvek deo širih ideoloških konstelacija. Festival upravo želi da ispita koje su ideološke pretpostavke u pozadini društvenih i zakonodavnih regulativa kriminaliteta. U vremenu kada se širom Evrope podižu zidovi, u postsnoudenovskoj eri odnosa društva prema informacijama koje izmiču kontroli, u vreme kada povlašćena manjina akumulira kapital na uštrb javnog interesa postavlja se pitanje kako su granice između kriminalizovanog i zakonskog regulisane i čuvane? Znači li zakon i pravdu, ili postoji nasilje i nepravda koje sam zakon proizvodi, ili koje su u ime zakona proizvedene?“, navodi se u saopštenju organizatora

Priroda zatvorskog sistema i odnosi koji se unutar tog sistema uspostavljaju, pesnik iz zatvora, dijalog torture, serum istine, odnos seksualnosti, pokoravanja i traume, bol i kazna kao izvor zadovoljstva, inauguracioni govor novog sekretara UN, krađa identiteta, umetnost pred sudom, nasilje u nama, urušavanje sistema društvenog stanovanja, 3D štampa oružja samo su neke od tema koje festival obrađuje.

Učesnici su: Karen Finley (US), Stahl Stenslie (NO), Richard DeDomenici (UK), DADA Jihad kolektiv: Mario Kovač i Nikša Marinović (HR), Siniša Labrović (HR), Božidar Katić (HR), Omen Teatar (RS), Zatvorsko Pesničenje predstavlja: Đorđe Vasiljević (RS), Branko Milisković (RS), Marta Jovanović (RS), Heartefact (RS), Marko Marković i Marko Marković (RS i HR) Josip Pino Ivančić (HR), Critical Art Ensemble (US), Lynn Hershman Leeson (US), Stevan Vuković i Simona Ognjanović (RS).

Program u Beogradu realizuje organizacija Kiosk platforma za savremenu umetnost u partnerstvu sa Domom omladine Beograda, organizacijom Kontejner iz Zagreba i organizacijom Kontrapunkt iz Skoplja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari